Ian 30, 2023, 23:49

10 vinuri şi 7 crame recomandate. De ce să facem o excursie în R. Moldova

Chateau Varley (sursa: facebook)

Nu ştiu câţi dintre voi aţi citit romanul „Beat criţă” al scenaristului american Rex Pickett, după care s-a făcut şi filmul de Oscar Sideways– în realitate, un excelent pretext pentru a promova vinurile şi pogdoriilor californiene– dar ideea de a petrece câteva zile vizitând ferme viticole şi degustând vinuri locale poate fi senzaţională. Iar o variantă mai la îndemână şi mult mai ieftină este Republica Moldova unde, în luna septembrie, începe sezonul de turism viticol.

Cu un buget de 400-500 de euro, se pot vizita cele mai cunoscute vinării şi crame şi degusta vinuri moldoveneşti de toată isprava. Şi pentru a nu pierde vremea cu căutările de internet, l-am rugat pe oenologul Sergiu Găluşcă, preşedintele Şcolii Vinului din Moldova să stabilească reperele unei astfel de excursii: 5 vinării şi crame pe care merită să le vizităm, 10 vinuri pe care să le bem şi, în general, la ce să ne aşteptăm de la o astfel de aventură.
Ce legătură au românii cu vinurile moldoveneşti?
Vinurile basarabene reprezintă pământul şi oamenii noştri.Eu cred că fiecare român trebuie să redescopere  Basarabia, iar unul dintre multele lucruri care ne unesc este vinul. Românii şi moldovenii au aceleaşi soiuri de struguri cu care se mândresc şi pe care se bazează din ce în ce mai mult: Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Rara Neagră (Băbească).
Vinaria Asconi (sursa: facebook)
Vinaria Asconi (sursa: facebook)
Când să mergem?
Toamna şi primăvara sunt cele mai bune momente pentru o astfel de excursie. În primul weekend din octombrie este şi o sărbătoare a vinului cu multe manifestări specifice. Ca regulă generală, recomand ca excursia să fie planificată din timp, iar rezervările la companiile viticole trebuie făcute cu cel puţin 7 zile înainte. Chiar şi la Cricova şi Mileştii Mici, cele mai mari companii vinicole, cu tradiţie în turism, este recomandat să se facă o rezervare prealabilă.
Un top 5 al locurilor care nu trebuie să lipsească din excursie?…citeşte continuarea pe travelzoom.ro

 

0 Comentarii

Shares