Mai 28, 2023, 03:24

11 atacuri cu bombă în Thailanda ieri şi astăzi, ţinta – turiştii străini

ursa foto Daily Mail

11 bombe au explodat joi și vineri pe teritoriul a cinci provincii din sudul Thailandei, în special în stațiunile extrem de populare Hua Hin și Phuket.

Stațiunea Hua Hin a fost cea mai lovită, cu un dublu atentat comis joi seara, în care a murit un om și au fost răniți alți 21, printre care turiști străini. În Phuket, cea mai cunoscută insulă din Thailanda, a fost rănită o persoană, însă locul ales este simbolic, fiind una dintre plajele cele mai căutate de turiști în această țară.

Printre cei nouă cetățeni străini răniți, doi olandezi sunt răniți ușor, în timp ce doi germani și un italian sunt în stare mai gravă și au trebuit operați.

Ultimul atentat de amploare din Thailanda a avut loc în august 2015, când 20 de persoane, printre care numeroși turiști chinezi, au fost ucise în explozia unei bombe în plin centrul Bangkokului. Până acum, cu excepția acestui atentat, Thailanda, care primește în fiecare an milioane de turiști, a fost ferită de terorismul internațional.

Singura regiune lovită de obicei de explozii de bombe artizanale este sudul extrem al Thailandei, la frontiera cu Malaezia. O insurecție a musulmanilor separatiști, până acum fără legătură cu terorismul internațional, a făcut aici mii de morți în circa 10 ani. Însă până acum separatiștii nu au revendicat atacuri în afara regiunii lor, în această țară aflată sub conducerea unei junte militare după lovitura de stat din 2014.

Poliția thailandeză a anunțat vineri că pista privind un ”sabotaj local” menit să destabilizeze țara este luată în calcul mai mult decât cea privind un act de ”terorism internațional”, informează AFP, citată de Agerpres.

‘Acesta nu este un atac terorist. Este doar sabotaj local’, menit să ‘semene haos’, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al poliției locale, Piyapan Pingmuang, în timpul unei conferințe de presă la Bangkok. El a exclus ca la originea acestor explozii să fi stat separatiștii musulmani din sudul extrem al țării.

sursa foto Daily Mail
sursa foto Daily Mail

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares