Iun 2, 2023, 01:01

15 lucruri fascinante pe care nu le ştiai despre vin

vin

Vinul este inseparabil legat de istoria umanităţii, iar în ziua de astăzi tot mai mulţi cercetători susţin efectele benefice ale acestei băuturi asupra sănătăţii. Travel Zoom a selectat 15 lucruri fascinante despre cultura viţei de vie şi vin, din cartea celebrului nutriţionist Michel Montignac, unul dintre cei mai înfocaţi suporteri ai acestei băuturi.

1. Prima ţară din bazinul mediteraneean care a cultivat viţă de vie a fost Egiptul. Cu toate acestea, vinul era băut, mai degrabă, de demnitarii religioşi sau politici. Faraonul bea vin dar prefera berea, băutura supuşilor lui.

2. Vinul este o băutură interzisă în religia musulmană, dar nu pentru că ar exista în Coran o astfel de regulă. Dimpotrivă, în secolele XI- XII, cultura viţei de vie era înfloritoare în ţările musulmane. La originea abstinenţei musulmanilor din ziua de azi se află mai degrabă teama de beţie, considerându-se că omul nu este suficient de înţelept pentru a se opri din băut înainte de a se îmbăta.

3. Cuvântul symposion era folosit pentru denumirea ultimei părţi a cinei în Grecia antică, la care participau doar bărbaţii. La symposion se bea vin şi se mâncau doar câteva fructe uscate şi biscuiţi.

4. Cei care au inventat butoiul au fost galii în anul 62 î. Hr. Această invenţie, utilă pentru conservarea băuturii, a ajutat vinurile galilor să invadeze Italia, câştigând competiţia cu vinurile romane. Din această cauză, împăratul Domiţian a ordonat în 92 d. Hr să se distrugă jumătate din viile galilor. Din fericire, această măsură nu a fost aplicată niciodată cu adevărat, pentru că a fost nepopulară în imperiu şi considerată absurdă.

5. În Evul Mediu, cel mai bun ajutor pentru cultivarea viţei de vie a venit din partea bisericii. În anul 816, conciliul de la Aix-la- Chapelle a ordonat fiecărei episcopii să aibă vii în proprietate cu îndatorirea de a le asigura rodnicia. Pe vremea respectivă clerul reprezenta o cincime din populaţie, motiv pentru care viticultura a prosperat. În secolul al XIV, vinul a căpătat o asemenea importanţă pentru Biserică încât papii de la Avignon au decis chiar, potrivit lui Petrarca, să facă din vin al cincilea element alături de aer, apă, foc şi metal….citeşte continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares