Nu trebuie să fii milionar ca să călătorești în toată lumea. Știu, spun o banalitate. Și atunci de ce prima întrebare care mi se pune când mă întorc de undeva este ”cât a costat?” și nu ”cum a fost?”. Probabil explicația este aceea că mulți români cred că doar bogații se plimbă prin lume. Iar agențiile de turism care cer prețuri nesimțite când vând vacanțe exotice nu au avut niciodată vreun interes să-i contrazică. Desigur, nu e bine să generalizăm, dar nu despre asta este articolul de față. Ci despre cum poți să vezi lumea cu bani mai puțini. Sunt câteva lucruri simple, învățate în timp, dar care, credeți-mă, pot face minuni în bugetul unui călător.
1. Pleacă în vacanță în extrasezon. Fiecare destinație din lumea asta, vizitată de milioane de turiști, are un sezon de vârf. Spre exemplu, în mai toată Asia de Sud-Est, cei mai mulți occidentali merg iarna, iar cei mai mulți și mai mulți, în luna decembrie (ați ghicit, ca să petreacă la soare Crăciunul și Revelionul). Prin urmare, în mod absolut logic, prețurile cele mai mari sunt în sezonul de vârf, între noiembrie și martie. Știu că mulți evită Asia în perioada iulie- octombrie, când bat musonii, dar, adevărul e că nu prea au de ce. Aici nu e matematică. Ce vreau să spun este că vei avea parte de mult soare în sezonul ploios, așa cum poate să plouă câteva zile la rând în cel secetos. În schimb, prețurile sunt sensibil mai mici în sezonul ploios.
Regula nu se aplică doar în țările exotice. Spre exemplu, mult mai aproape de noi, Taormina din Sicilia este foarte scumpă (și aglomerată) vara. În extrasezon însă, prețurile sunt la jumătate, sau chiar mai mici. Ok, nu stai la plajă în martie, dar nu ăsta e farmecul Siciliei.
2. Vrei să ajungi la destinație sau să mănânci în avion? O mare parte din costul unei excursii într-o țară exotică îl reprezintă prețul biletului de avion. Datorită concurenței însă, în ultimii ani, prețurile au coborât simțitor și, potrivit USA Today, tendința se menține și în 2016. În aceste condiții, dacă nu ești fițos când îți alegi firma cu care zbori ai numai de câștigat. Când citesc/aud discuții despre ”ce mâncare a dat compania X în avion?” sau ”ăia îți dau trusă și periuță de dinți?” îmi vine să râd. Mai ales că, serviciile sunt cam aceleași pentru tot. Pâna la urmă, de ce te urci în avion, să mănânci sau să ajungi în siguranță undeva? Am zburat cu multe companii aeriene și, sincer, am fost la fel de fericit și într-un avion Emirates, și într-unul Ethiopian Airlines, mai ales că erau tot Airbus (asta pentru cei atenți la detalii). Apoi, deși nu-l înghit pe Putin, nu mi-au făcut nimic rușii de la Aeroflot, ba chiar au avut servicii bune și am plătit și un preț ok pentru o cursă dus-întors de Bangkok.
3. Caută ofertele promoționale. Nu cred că trebuie să-ți mai spun că fiecare companie aeriană are perioade de reduceri foarte avantajoase. București- Hong Kong, dus-întors, la 400 de euro? Cuba la 500? Sună bine. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi la site-urile liniilor aeriene și să primești newsletter-uri. Sau să citești site-urile de travel care dau astfel de informații.
4. Nu trebuie să mergi toată distanța cu avionul. Poți să economisești bani serioși dacă zbori spre o capitală unde, datorită numărului mare de pasageri, prețurile sunt scăzute, cum e Bangkok-ul, și apoi să iei trenul sau autobuzul către țările din jur. Să-ți dau un exemplu concret…citește continuarea pe travelzoom.ro
0 Comentarii