Ian 29, 2023, 00:57

19 miliarde de dolari amendă pentru cel mai mare dezastru ecologic provocat vreodată de om GALERIE FOTO

bp 1

British Petroleum va plăti 18,7 miliarde de dolari după catastrofa ecologică din Golful Mexic din 2010. Întreaga suma va fi plătită în următorii 18 ani, în rate, și va merge în conturile administrației SUA. Statele Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida și Texas vor primi cea mai mare parte a banilor.

Explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, urmată de deversările masive de petrol din Golful Mexicului este considerată cel mai mare dezastru ambiental provocat de om din istorie. “Mareea Neagra”, așa cum a fost numită, a afectar întregul Golf, coasta meridională și sud-orientală a Statelor Unite și a Mississippi, și a ajuns cel mai probabil în toate oceanele lumii. Deversările vor continua să ucida timp de multe generatii, transformând cel mai probabil întregul Golf Mexic într-o zona moarta. Animalele, existența umană, dar și afacerile din zonă, toate riscă daune permanente.

La 20 aprilie 2010, a o adâncime de 1.500 m in Golful Mexic, la 80 km de Venice, Louisiana, explodează puțul de petrol care perfora platforma Deepwater Horizon. Mor 11 muncitori si alti 17 sunt răniți. Două zile mai târziu, platforma se scufundă. La o săptămână se descoperă că situația e mai gravă decât se știa inițial să că până la 40.000 de barili de petrol (6,4 milioane de litri), adică de două ori mai mult decât se credea, se scurg zilnic în Golful Mexic. BP se prăbușește la bursă, iar costurile incidentului sunt estimate de companie la 1,5 miliarde de dolari. Specialiștii spun însă că acestea vor ajunge la 20 de miliarde.

Pe măsura ce puțul platformei Deepwater Horizon continuă sa „scuipe” sute de mii de galoane de tiței pe fundul marii, cercetătorii au dubii asupra intervenției menite sa limiteze daunele, mai precis a utilizării fără precedent a dispersanților chimici. Mai toxici decât țițeiul in sine. Peste 4.500 de nave au participat la operaţiunile de limitare a petei de petrol din Golful Mexic

Specialiștii au anunțat de curând că o conductă blocată a produs accidentul de la puţul Macondo şi explozia platformei British Petroleum. Familiile victimelor au fost despăgubite cu suma de 8 miliarde de dolari, bani pe care îi vor primi în 5 ani.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares