În anii 70, khmerii roșii i-au păcălit pe oamenii din Phnom Penh să părăsească orașul, spunându-le că vor fi bombardați de americani. După ce capitala s-a golit, comuniștii au ocupat-o, iar pe foștii locuitori nu i-au mai lăsat să se întoarcă acasă. Acum, Phnom Penh este din nou un oraș viu, care-și trăiește viața din plin, fără să-și ascundă urmele trecutului violent. Și e bine așa, pentru că străinii vin aici în primul rând să asculte povești de groază despre khmerii roșii și închisorile lor secrete.
Picioarele, ochii și urechile orașului
Imediat ce cobori din autobuz nu poți să nu remarci concentrația incredibilă de tuk-tukuri din Phnom Penh. Ziua, șoferii de taxi sunt roțile și picioarele acestui oraș, mișună în toate direcțiile, nimeni nu merge pe jos sub soarele arzător al tropicelor, iar noaptea- ochii și urechile: îți spun fără să-i întrebi unde sunt restaurantele bune, barurile și bordelurile, știu de unde să-ți cumperi iarbă și nu numai. Nu scapi cu una cu două, nu poți să treci pur și simplu pe stradă, trebuie să schimbi cu ei măcar două vorbe ca să te lase în pace. Nu am venit însă în Cambodgia, ca să fiu lăsat în pace și stau la taclale pe îndelete cu șoferii de tuk-tuk, de la ei aflu despre oamenii care se adună dimineața, înainte de răsăritul soarelui, să facă Tai Chi pe faleza râului Tonle Sap, un șofer de tuk-tuk mă duce să văd fosta închisoare secretă S-21, unde khmerii roșii și-au torturat dușmanii politici, un șofer îmi arată piața de noapte din Phnom Penh și tot un șofer de tuk-tuk mă trezește la 5 dimineața, în ultima mea zi în Cambodgia, ca să prind autobuzul de Bangkok.

Cu peste două milioane de locuitori, Phnom Penh este un oraș destul de mic, iar cea mai mare parte a turiștilor se cazează în zona centrală, în cartierul Doun Penh. Aici, pe malul râului Tonle Sap, se află și câteva obiective interesante precum Palatul Regal, Pagoda de Argint sau Muzeul Național, orice șofer de tuk tuk ți le poate arăta din mers. Dar nu pentru prezent vin cei mai mulți străini în capitala Cambodgiei, ci pentru trecut: Muzeul Genocidului sau fosta închisoare secretă a khmerilor roșii, S-21, și Câmpiile Morții, unde deținuții, după interogare, erau duși și împușcați, apoi…..citește continuarea pe travelzoom.ro
0 Comentarii