Aug 13, 2022, 02:18

UPDATE 95 de morţi şi aproape 200 de răniţi după atacul terorist de la Ankara VIDEO

CQ9FtAAUAAEeQns (1)

UPDATE 3 Trei zile de doliu naţional după atentatele din Ankara, spune premierul Ahmet Davutoglu. Autorităţile spun că două persoane s-ar fi aflat în spatele atacurilor.

UPDATE 2 Preşedintele Iohannis a condamnat atacurile teroriste într-un comunicat.

„Condamn atacurile care au avut loc astăzi lângă gara centrală din Ankara, explozii în urma cărora s-au înregistrat numeroase victime, morţi şi răniţi. Îmi exprim, în numele meu personal şi al poporului român, solidaritatea cu autorităţile de la Ankara şi cu poporul turc şi transmit condoleanţe pentru familiile greu încercate ale victimelor şi persoanelor grav rănite în atacurile teroriste. România condamnă cu fermitate aceste atacuri criminale şi reiterează întregul sprijin pentru Turcia””, se arată în mesajul preşedintelui Iohannis.

Oribile şi inacceptabile atacurile teroriste din Turcia, spune şi premierul într-o postare în engleză pe Twitter.

UPDATE AP: Cel puţin 86 de oameni au murit după atentatele din Ankara, potrivit biroului Procurorului General din capitala Turciei

Exploziile produse sâmbătă lângă gara centrală din Ankara s-au soldat cu cel puţin 30 de morţi şi 126 de răniţi, a anunţat Ministerul turc de Interne. Cele două explozii ar avea legătură cu „marșul pașnic de protest” ce urma să aibă loc sâmbătă și care a fost organizat de formațiuni sindicale în acord cu autoritățile, în susținerea păcii și pentru condamnarea organizațiilor teroriste kurde. După atac, PKK a cerut armistiţiu până la alegerile de la 1 noiembrie.

Confruntarea dintre armata turcă și PKK, formațiune interzisă, a reizbucnit în sud-estul Turciei, zonă cu populație majoritar kurdă, ca urmare a încetării armistițiului în iulie, și a atins o intensitate ce n-a mai fost văzută din anii 1990. Peste 120 de membri ai forțelor turce de securitate și sute de militanți kurzi au fost uciși.

Exploziile au avut loc în timp ce numeroase persoane se adunaseră în faţa gării pentru a participa la o manifestaţie în Piaţa Sihhiye, din apropiere. Participanţii la miting, organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi mai multe ONG-uri, cereau încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

Organizatorii au anulat mitingul, cerându-le participanţilor din alte oraşe să se întoarcă la casele lor, relatează Hurriyet în ediţia online. De asemenea, autorităţile au cerut oamenilor să doneze sânge pentru a ajuta răniţii din spitale.

Poliţia a evacuat zona pentru a evita noi victime, în cazul unui al treilea atac. Co-preşedintele Partidului Democrat al Poporului (HDP) Selahattin Demirtas a declarat la Istanbul că atacul este asemănător atentatelor recente de la Diyarbakir şi Suruc.

Până acum niciun cetăţean român nu a solicitat asistenţă consulară din partea Ambasadei României la Ankara. În acest moment procedurile de identificare ale victimelor sunt în curs.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares