Oare când o să recunoască răspicat, nu doar pe la colţuri, liderii SUA -şi cei occidentali, în general- că Arabia Saudită reprezintă o parte importantă a problemei, în ceea ce priveşte terorismul islamic, nicidecum o cale spre rezolvare? O întrebare care se ridică în ultimul timp din tot mai multe direcţii, pentru că minciuna nu poate rezista la nesfârşit.
Ultimul atac din Occident atribuit unor terorişti ataşaţi de ISIS- este vorba despre masacrul de la San Bernardino, SUA, soldat cu 14 morţi- conţine un detaliu cu o mare încărcătură de ironie: Tashfeen Malik, femeia care a deschis focul în atacul de miercuri, a locuit o mare parte din viaţă în Arabia Saudită, acolo unde l-ar fi cunoscut şi pe Syed Rizwan Farook, cel de-al doilea autor al atentatului. Recent, Malik îi jurase credinţă liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Ştiu că rezidenţa saudită nu explică neapărat metamorfozarea femeii într-un terorist feroce, dar nu poţi să nu te gândeşti din nou la alianţa nefirească şi de tradiţie dintre Statele Unite şi unul dintre cei mai mari sponsori ai terorismului global, Arabia Saudită.
Despre necesitatea luării unor măsuri concrete a lumii cccidentale împotriva aliatului său din zonă, Arabia Saudită, se vorbeşte intens în ultima perioadă. Până şi celebrul portal de turism Matador Network prezintă, într-un articol scris de Amanda Machado, câteva argumente puternice care arată că saudiţii au influenţat consolidarea ideologiei şi a comportamentului ISIS.
1. Arabia Saudită susţine ideologia extremistă pe care Statul Islamic o răspândeşte.
Unul dintre cele mai înfricoşătoare lucruri ale ISIS nu este puterea sa militară, ci ideologia. Asta face ca lupta împotriva ISIS să fie mai complicată decât trimiterea de trupe sau bombardarea locaţiilor strategice. Lupta împotriva Statului Islamic trebuie să însemne distrugerea de la rădăcină a credinţelor şi ideilor pe care se fondează ISIS. Este ceea ce remarcă şi Charles P. Pierce într-un articol în Esquire:
„Dacă vom trimite soldaţi americani să moară în nisipurile din Siria şi Irak, asta nu înseamnă că evenimente ca cele care au avut loc la Paris nu vor mai avea loc. Soldaţii vor muri în lupta împotriva doar a celei mai evidente manifestări fizice a unui complex de cauze mult mai vechi şi mai profunde.
Arabia Saudită joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestor „vechi cauze”. Un text scris de Yousaf Butt în Huffington Post demonstrează cum wahhabismul saudit- interpretarea fundamentalistă a Islamului- a furnizat fundaţia pe care s-a clădit extremismul ISIS. Daniel Benjamin notează într-un articol din Foreign Policy: „O linie solidă de cauzalitate de la măcelurile făcute de Statul Islamic în teritoriilor controlate în Irak şi tragedia 9/11 merge înapoi către prozelitismul saudit, care a dat naştere multor moschei radicale şi organizaţii radicale. La rândul lui, într-un editorial din New York Times, Kamel Daoud demonstrează că Arabia Saudită ar putea fi considerată „sponsorul principal ideologic al culturii islamice”. Daud spune: Daesh (n.r.- ISIS) are o mamă: invazia din Irak. Dar, de asemenea, are şi un tată: Arabia Saudită şi complexul său industrial religios. Până când acest lucru nu va fi înţeles şi acceptat, bătălii ar putea fi câştigate, dar războiul va fi pierdut. Jihadiştii vor fi omorâţi, doar pentru a renaşte iar în generaţiile următoare şi vor fi crescuţi după aceleaşi manuale”…citeşte continuarea pe travelzoom.ro
0 Comentarii