Iun 9, 2023, 14:54

50.000 de turiști mai puțin în fiecare zi care trece în Grecia lui Tsipras. Economia, în moarte clinică

alexis-tsipras-622

Premierul elen: Nu am niciun plan secret să scot Grecia din zona Euro. Vă rog, votați NU ca să putem avea mai multă putere de negociere lunea următoare. Deja am primit oferte mai bune de când am cerut un referendum.

Dincolo de rânjetele lui Tsipras și de manipulările ministrului de Finanțe, Grecia este lovită în plin. Pensionarii fac cozi în fața băncilor închise, iar micii și marii comercianți așteaptă să treacă cea mai grea săptămână din ultimii ani. Guvernul de la Atena cere însă oamenilor să voteze NU la referendumul de duminică. Nu pentru a ieși din zona Euro, ci pentru a avea un argument puternic de negociere cu creditorii internaționali, spune premierul.

Rezervările la hotelurile din Grecia au scăzut cu peste 50.000 de mii în fiecare zi din cauza modului în care guvernul Tsipras gestionează unul dintre momentele care ar putea hotărî soarta țării și chiar a Europei. Președintele Asociației Companiilor Elene de Turism(SETE), Andreas Andreadis, a declarat pentru publicația Ekathimerini că sectorul turistic va primi o lovitură teribilă dacă aceste sute de mii de rezervări vor fi pierdute pentru totdeauna, iar asta se va reflecta imediat în cifrele șomajului.

Mai mult, tot mai mulți turiști renunță la rezervări în capitala Atena, iar deplasările de vacanță ale grecilor pe teritoriul țării au scăzut la aproape 0. Statisticile facilitate de operatorii online de bilete de avion arată îngrijorător. Travelplanet 24 și Airtickets dezvăluie că rezervările pentru zboruri în perioada iulie-septembrie au scăzut cu 50%. Deloc surprinzător, cea mai mare creștere a anulărilor a fost în perioada, 27 iunie-30 iunie, având ca moment de vârf ziua de luni. La fel s-a întâmplat și în cazul rezervărilor pe feriboturi, care au scăzut cu 60% din momentul în care Tsipras a anunțat referendumul.

Asociația Companiilor Elene de Turism a informat ambasada Statelor Unite că unul dintre cei mai mare operatori din America ar fi primit ordine să blocheze banii pe care îi datora hotelierilor greci pentru rezervările de luna trecută. FMI a negat acuzațiile.

În acest timp, guvernul Tsipras a impus condiții de criză spitalelor, distribuitorilor și firmelor prin blocarea numerarului. Pensiile sunt plătite prin mutarea banilor disponibili dintr-un fond în altul, până la sfârșitul acestei luni, când s-ar putea ajunge la expirarea totală a lichidităților.

Ce fac liderii grecilor când motorul economiei se strică

Premierul Tsipras, după ce a încercat să înainteze o nouă propunere creditorilor, în paralel cu inevitabila expirare a termenului scadent, și să lase senzația că ar accepta chiar și vechea, dar deloc valabila ofertă a FMI, CE și BCE, a trecut iar la campania inițială și vrea să convingă grecii să spună NU la referendumul de duminică.

Într-un nou discurs în care s-a adresat națiunii a spus că „nu este un vot de rămânere sau ieșire din zona Euro. Nu am niciun plan secret să scot Grecia din zona Euro. Vă rog, votați NU ca să putem avea mai multă putere de negociere lunea următoare. Deja am primit oferte mai bune de când am cerut un referendum. Luptăm pentru protejarea pensiilor și am luat măsuri suplimentare pentru ca ele să fie depuse în conturi. Rămânem la masa negocierilor și vom răspunde dacă va exista un rezultat pozitiv al Eurogrupului.”

În aceeași notă puțin democratică, ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis, creierul din spatele măsurilor economice ale Atenei, îndeamnă oamenii pe blog să voteze NU la referendum.

„Eurogrupul a fost de acord în noiembrie 2012 ca datoria să fie restructurată, dar refuză să facă asta. De când am anunțat organizarea referendumului, oficialii europeni au dat semnale că ar fi dispuși să discute restructurarea datoriei. Aceste lucruri înseamnă că și oficialii europeni ar spune NU ofertei <finale>. Viitorul ne cere o Grecie mândră în zona Euro și în inima Europei. Acest viitor cere grecilor să spună un mare NU duminică, să spună că vom rămâne în zona Euro și că, prin puterea acestui NU, vom renegocia datoria publică a Greciei și distribuția poverilor între ce avem și ce nu”, scrie ministrul de Finanțe pe blogul personal.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares