Iun 3, 2023, 14:19

500 de cruci aduse pe terenul pe care s-ar construi cea mai mare moschee din România

adevarul.ro

Un nou protest a avut loc, sâmbătă seară, pe terenul alocat de Guvern construcţiei unei moschei, unde peste 200 de persoane au mers şi au înfipt 500 de cruci în cadrul unei procesiuni religioase.

Iniţiatorul acestei manifestări, bucureșteanu Cătălin Berenghi, îmbrăcat în port popular, deja celebru pentru protestele sale împotriva lăcașului musulman de cult, a achiziţionat crucile în valoare de 6.000 de lei din fonduri proprii, dar şi cu ajutorul unei sponsorizări din America.

Oamenii au început să se adune după ora 18.00 pentru procesiunea anunţată pe Facebook de Berenghi. Acesta spune că prin ridicarea unei moschei, pe acest teren, care ar fi aparţinut martirilor Brâncoveni, este umbrită jertfa voievozilor români care au luptat împotriva otomanilor. Cei prezenți au rostit în cor „Tatăl nostru”, ţinând fiecare câte o cruce, iar preoţii au oficiat o slujbă.

„Românii fac acest gest pentru că ambasadorul Turciei a dat o declaraţie prin care spunea că dacă poporul nu doresşte această mega-moscheea ea nu se va mai face. După cum bine vedeţi poporul nu doreşte. (…) Nu este un real pericol, dar noi nu avem nevoie de această super moschee aici în centrul Bucureştilui, între SNSPA, căminele de la Agronmie, Româno-Americană. Chiar nu avem nevoie. Da, suntem de acord, cele 17 (moschei) care sunt să se renoveze, să fie funcţionale, să intre în legalitate şi cu asta basta, nimic mai mult”, a spus Berenghi.

La manifestare au fost prezenţi oameni de toate vârstele, unii veniţi cu copiii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Una dintre mamele prezente, care a venit cu fetiţa ei de un an şi patru luni, a declarat că ridicarea mega moscheii în capitală este „uşor periculoasă” pentru că „este riscant să se adune 1000 – 2000 de musulmani pe-aici”, potrivit Mediafax.

„Vă daţi seama, e de-ajuns să-i supere cineva şi riscăm să ne trezim cu tot felul de chestii, mai ştiu eu ce atentate sau nu ştiu ce”, a spus femeia, adăugând că o astfel construcţie n-ar trebui ridicată pe pământ românesc.

Unui dintre cei trei preoți prezenți la manifestare, care s-a recomandat drept monahul Timotei, a spus că ar trebui să ia atitudine înalţii prelaţi ai BOR, de la patriarh şi până la ultimul monah şi frate.

„Patriarhul, dimpotrivă, a respins această acţiune. Pentru că este părtaş la aşa ceva. Aceeaşi chestiune se întâmplă şi cu cardurile biometrice, buletine cu cip, Aceşti ierarhi nu sunt adevăraţii slujitori ai lui Hristos, ci slujitori ai masoneriei”, a spus preotul. Asta după ce Patriarhia Română a transmis în acestă săptămână un comunicat, după manifestarea similară de luni seară, în care a arătat că „acţiunea provocatoare organizată luni seara contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/2006 care stipulează că în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

Aproximativ 200 de persoane au participat și luni, la Bucureşti, la o slujbă de sfinţire a o sută de cruci de lemn, slujba având loc pe terenul alocat de Guvern Cultului Musulman pentru construcţia moscheii.

0 Comentarii

Shares