UPDATE: Parlamentul german aprobă al treilea plan de salvare pentru Grecia. 439 de parlamentari pentru programul de asistenţă financiară, 119 împotrivă. Mai multe voturi pentru salvarea Atenei decât data trecută.
Reacţii şi de la opoziţia olandeză, după ce legislativul a trecut planul de asistenţă financiară, prin vocea reprezentantului extremist, Geert Wilders.
„Grecii mint. De fiecare dată premierul Rutte crede promisiunile dependentului european, Grecia”
Spania, Estonia şi Austria au aprobat marţi cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, iar Germania şi Olanda urmează să facă acelaşi lucru astăzi. Mai multe state din zona Euro trebuie să-şi consulte Parlamentele după ce miniştrii de Finanţe din Eurogrup au aprobat, vineri seară, programul de salvare de 86 de miliarde de euro.
Membrii Camerei inferioare a Parlamentului spaniol au aprobat marţi, cu 297 de voturi pentru şi 29 împotrivă, programul de asistenţă destinat Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro. Singurul partid care a respins pachetul a fost Stânga Unită, o mică formaţiune de extremă-stânga, potrivit Mediafax. Spania nu era obligată să supună acordul votului Parlamentului, dar premierul Mariano Rajoy a decis să facă acest lucru în urma importantei contribuţii a Madridului.
La rândul său, subcomisia pentru Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a Parlamentului austriac a aprobat acordul. Comisia formată din 18 membri trebuia să aprobe pachetul de asistenţă financiară deoarece fondurile vor veni de la ESM. Aprobarea Parlamentului austriac nu este necesară, dar o dezbatere pe această temă ar urma să aibă loc în curând.
Parlamentul german, vizibil divizat, ar urma să aprobe astăzi programul destinat Greciei, deşi zeci de membri ai partidului cancelarului Angela Merkel au ameninţat că vor vota împotrivă. Televiziunea elenă transmite LIVE dezbaterile.
Şi legislativul olandez, unde partidul premierului Rutte are majoritate, şi-a dat acordul de principiu, în pofida opoziţiei publice cu privire la un nou plan de salvare pentru Atena.
Înainte votului din Bundestagul geraman, guvernul elen a aprobat concesionarea pe 40 de ani a 14 aeroporturi din Grecia unui consorţiu germano-grec format din companiile Fraport şi Slentel, o divizie a grupului elen Copelouzos, pentru 1,2 miliarde de euro. Concesiunea, primul acord de privatizare convenit de guvernul partidului Syriza, se referă la aeroporturile Salonic, Aktio, Chania (Creta), Kavala, Kefalonia, Kerkyra (Corfu), Zakynthos, precum şi cele din Rodos, Kos, Myconos, Mytilene, Samos, Santorini şi Skiathos, tranzitate în 2013 de aproximativ 20 de milioane de pasageri.
0 Comentarii