Iun 7, 2023, 21:42

Acţiune ca în filme a FBI. Om de afaceri PSD a încercat să le dea şpagă americanilor

dumitru martin

Dumitru Martin, acţionar al Polaris Constanţa, a fost arestat de FBI pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, sub acuzaţia de mituire a unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene pentru obţinerea unui contract în valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogălniceanu. Martin controlează firma Polaris alături de nepotul său, deputatului PSD Eduard Martin.

Dumitru Martin a fost arestat în urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni şi în cadrul căreia au fost folosiţi doi agenţi sub acoperire.

Unchiul deputatului Eduard Martin fusese invitat la o întâlnire la San Francisco de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea dării/luării de mită, potrivit portalului Sacramento Bee.

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a plătit în urmă cu trei luni suma de 100.000 de dolari – ultima tranşă dintr-o mită în valoare de peste un milion de dolari – unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriană Travis, dar care cooopera cu FBI.

„Am deschis o anchetă asupra familiei lui Martin şi a altor persoane, în iulie 2014. În cadrul anchetei mi s-a comunicat că autorităţile române investigau Polaris pentru corupţie şi dare de mită către autorităţi locale şi funcţionari români ai statului”, precizează el.

Cei doi agenţi sub acoperire s-au întâlnit pentru prima dată cu doi reprezentanţi ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, când s-a oferit un „comision” de 10% în schimbul garantării faptului că acel contract avea să fie încredinţat firmei lui Martin, scrie Young în declaraţie. Cei patru au mers la baza Travis unde s-au întâlnit cu comandantul escadronului, care a insistat ca proprietarul firmei să semneze contractul şi să plătească mita. În aceeaşi noapte, Martin a venit cu un avion în California pentru a se întâlni cu comandantul, se mai arată în declaraţie.

Agentul descrie în continuare alte şase întâlniri, în următorul an, la San Francisco, New York, Budapesta (Ungaria) şi Sacramento.

Familia Martin deţine Polaris M Holding şi are contracte de salubrizare şi Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alexandria, Roşiori de Vede, Turnu Măgurele, Videle, Alba Iulia, Bumbeşti-Jiu, Slobozia, dar şi cu Consiliul Judeţean Timiş, potrivit Mediafax.

Dumitru Martin este fratele fostului prefect al judeţului Constanţa din perioada 2002 – 2005 Gheorghe Martin şi unchiul deputatului PSD Eduard Martin. Acesta din urmă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, miercuri, fiind suspectat că i-ar fi dat mită opt milioane de euro fostului primar din Constanţa, Radu Mazăre.

Familia Martin are o avere de 40 de milioane de euro, ocupând locul 127 în Top Forbes 2010.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares