Noi 30, 2022, 15:46

Aerul din Beijing, irespirabil. A doua alertă de cod roșu de smog în 10 zile

china smog 2

Beijingul a emis o aletă de cod roșu de smog înaintea valului de poluare ce va lovi astăzi capitala chineză. Asta după ce pe 8 decembrie chinezii au emis primul avertisment de acest fel din istorie, după ce norul de poluare s-a întors în capitala chineză. Mai mult, de această dată nivelul ridicat de smog se va menține până marți, potrivit sistemul de avertisment de poluare instituit în Beijing încă din 2013.

Milioane de autovehicule vor fi forţate să staţioneze, fabricile şi spaţiile în construcţie vor fi închise, iar şcolile, grădinițele şi alte instituţii publice îşi suspendă activitatea. Chiar și oamenii fără probleme evidente de sănătate au fost sfătuiți să evite să iasă din case.

Alerta este cauzată de stratul dens de smog ce a cuprins capitala pentru a treia oară în ultima lună, depăşind în unele zone de 40 de ori limita de siguranţă admisă de Organizația Mondială a Sănătății. Mii de oameni ajung anual în spitale din cauza gradului fără precedent de poluare.  Mulți dintre ei dau vina pe smog pentru scăderea dramatică cu până la 5 ani a mediei de viață în țara cu cei mai mulți locuitori din lume. Mai multe studii au legat cancerul la plămâni, tot mai răspândit în China, de nivelul alarmant de poluare.

Și alte orașe din regiune își vor ridica gradul de alertă la roșu, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului Mediului, care a confirmat că mai multe guverne regionale au început să implementeze planul de măsuri pentru acestă situație. Cea mai mare parte a poluării din China este pusă pe seama arderii de cărbuni și consumului de electricitate, mai ales în sezonul rece, când consumul ajunge la un nivel ridicat.

Până acum autoritățile au încercat să limiteze impactul climatic prin taxe de mediu sau combustibili mult mai mari. Au închis mai multe fabrici de cărbuni și au limitat numărul mașinilor care circulă pe străzi. În paralel au crescut investițiile în energii alternative, solare și eoliene.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares