Iun 7, 2023, 20:02

ALERTĂ la graniţa României: Terorişti ISIS arestaţi în Moldova (VIDEO)

publika

Postul de televiziune Publika de la Chişinău a anunţat că un grup de terorişti afiliaţi Statului Islamic au fost reţinuţi de Poliţie. Aceştia racolau cetăţeni pe teritoriul Republicii Moldova pentru a participa la conflictul armat din Siria, de partea Statului Islamic.

Alexandru Zgureanu, procuror: În cadrul anchetei efectuate, s-a demonstrat că pe teritoriul Republicii Moldova, aceste persoane au racolat mai mulți cetățeni pentru a participa la mai multe conflicte armate. Aceștia de asemenea colectează fonduri bănești pentru finanțarea numitor conflicte. Ancheta nu este finalizată, mai multe acțiuni de urmărire penală urmează să fie efectuate.

Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al IGP, colonel de poliție: La începutul acestui an de către Direcția operațiuni speciale a fost inițiată o prelucrare operativă împotriva unui grup de persoane. Prin urmare a fost pornită o cauză penală. Pe parcursul anchetei, au fost investigate mai multe persoane care prezintă interes pentru caz, o parte din persoanele respective s-au ascuns într-o casă din sectorul Buiucani. Într-o casă se aflau 11 persoane adepți ai Statului Islamic. Ei intenționau să participe la conflictul armat din Siria.

Ieri au fost efectuate percheziții la acest domiciliu unde au fost depistate patru persoane și trei copii. Primul scop al acestor persoane era sa ajungă în Siria, de partea Statului Islamic pentru a participa la conflict, iar a doilea încă se investighează.

Prima pereche este un bărbat din Daghestan și o minoră cecenă. După cum a declarat, fratele acestuia a decedat în Siria, tot de partea Statului Islamic. El era însoțit de o minoră de 16 ani, de origine cecenă. Persoana respectivă a venit în Republica Moldova din Norvegia pe 24 aprilie 2015. Ce au făcut aceste persoane în aceasta perioada în țară, urmează să aflăm. Această pereche a fost expulzată în Federația Rusă.

Cât despre cea de a doua pereche, femeia venise din Franța, aceasta având permis de ședere acolo, iar bărbatul este de origine cecen, dar deținea asupra sa unpașaport fals al Republicii Tadjekistan. Bărbatul a declarat că a participat anterior în conflictul din Siria. Acesta a povestit cu lux de amănunte despre ceea ce s-a întâmplat acolo.

Celelalte 7 persoane care figurau că au trăit în această locuință sunt documentate pentru a afla unde se află. În primul rând, se va porni o colaborare internațională amplă cu alte state din care au proveniență aceste persoane. Deocamndată, două persoane au fost expulzate, iar femeia cu cei trei minori este sub atenția poliției, și bărbatul este în custodia Centrului pentru migrație.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares