Iun 7, 2023, 16:21

Alertă teroristă maximă la Bruxelles. Românii, sfătuiți de MAE să evite plimbările

belgia alerta terorista

MAE a transmis sâmbătă o atenţionare de călătorie, în urma ridicării nivelului de alertă teroristă la nivelul maxim pentru oraşul Bruxelles, amintind recomandarea autorităţilor belgiene de a se evita „locurile cu o concentraţie mare de oameni”, cum ar fi concerte, gări, centre comerciale aglomerate.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că OCAM – Organul belgian de coordonare pentru analiză a ameninţărilor – a ridicat nivelul de alertă teroristă la nivelul maxim pentru oraşul Bruxelles, 4 pe o scară de 1 la 4, ceea ce semnifică «o ameninţare serioasă şi iminentă»”, se precizeză în atenţionarea de călătorie transmisă de MAE.

Staţiile de metrou au fost închise, trenurile periurbane au fost suspendate, iar meciurile de fotbal din primele două divizii amânate, informează Mediafax.

OCAM recomandă locuitorilor capitalei belgiene să evite „locurile cu o concentraţie mare de oameni,” cum ar fi „concerte, evenimente majore, gări, aeroporturi, transportul în comun” şi centrele comerciale aglomerate, aminteşte MAE.

Autorităţile belgiene au ridicat sâmbătă la maxim nivelul alertei teroriste în Regiunea Bruxelles, citând o „ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie”, relatează AFP în pagina online, citată de Mediafax.

„După o nouă evaluare”, Organizaţia de coordonare pentru analiza ameninţării (OCAM), aflată în subordinea Ministerului belgian de Interne, a declarat într-un comunicat că „nivelul alertei teroriste a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru Regiunea Bruxelles”. „Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul ţării”, a adăugat OCAM.

OCAM descrie „o ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie”. Centrul face apel la locuitorii capitalei belgiene să evite locurile aglomerate, precum „concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, transporturile în comun” şi centrele comerciale foarte frecventate.

OCAM cere de asemenea populaţiei din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

„Situaţia este serioasă. Altfel, nu am trece la nivelul 4, dar situaţia este sub control”, a declarat sâmbătă ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, în timp ce sosea la o reuniune specială a Cabinetului de securitate, relatează Associated Press în pagina online.

Circulaţia metroului din Bruxelles a fost oprită, iar poliţişti şi soldaţi bine înarmaţi patrulau pe străile capitalei belgiene.

Guvernul a recomandat de asemenea anularea meciurilor de fotbal programate în weekend şi celor 19 localităţi care compun Regiunea Bruxelles să ia în considerare anularea tuturor evenimentelor majore.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares