Mar 29, 2023, 19:22

Alianța Medicilor: S-a încercat mușamalizarea situației reale a răniților de la Colectiv

avion victime

Alianța Medicilor, care s-a înființat ca mișcare de protest față de inițiativa legalizării șpăgii, a emis un comunicat în care îi acuză pe Nicolae Bănicioiu și pe Raed Arafat că au încercat să acundă situația reală a victimelor de la Colectiv și au indus în eroare opinia publică în privința capacității României de a face față crizei.

„Protestăm public  împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală si competența noastră ca țară”, se arată în comunicatul organizației medicilor.

„Asociația noastră, ca asociație care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public față de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de acești pacienți, care i-au îngrijit în ultimele zile.  Ei sunt eroii nenumiți în ciuda problemelor provocate de managerii sănătății românești.

Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat  confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice”, spun liderii Alianței. aceștia susțin că româna nu are condiții pentru a trata pacienții arși și nu a avut niciodată: „Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are”

„Transferurile pacienților s-au facut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor.  Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora.

Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați.”, mai spune Alianța Medicilor

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares