Mai 19, 2022, 12:48

Ambasada Arabiei Saudite din Iran, incendiată în urma execuţiei unui şeic şiit VIDEO

ITV.com

Ambasada Arabiei Saudite în Teheran a fost atacată şi incendiată în cursul nopţii de sâmbătă, de manifestanţi furioşi după execuţia liderului şiit Nimr al-Nimr în Arabia Saudită. Manifestaţiile au la iniţiativa studenţilor iranieni.

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat sâmbătă Arabia Saudită că susţine terorismul şi elimină opozanţii regimului. Iranul a ameninţat că Arabia Saudită va plăti „un preţ mare” pentru această execuţie a şeicului şiit Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit.

Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost executat sâmbătă împreună cu alte 46 de persoane acuzate de acte teroriste în Arabia Saudită, după ce a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru „port de arme” şi „lipsă de obedienţă faţă de suveran” de un tribunal din Riad. Șeicul a susținut protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, inspirat de revoltele populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă. A fost arestat de câteva ori pentru activismul său antiguvernamental. Ultima sa arestare, în 2012, s-a soldat cu proteste violente în orașul său natal, Qatif. „Sunt convins că detenția sau moartea mea vor fi motiv de acțiune”, ar fi spus el într-o predică rostită într-o moschee, înainte de arestarea sa.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a făcut apel la divinitate pentru a fi răzbunată moartea şeicului Al-Nimr. „Fără îndoială, sângele acestui martir vărsat în mod injust va aduce consecinţele sale şi mâna divină va pedepsi conducătorii saudiţi”, a avertizat Ali Khamenei.

„Execuţia şeicului şiit Al-Nimr este un serviciu adus grupării ISIS, care plănuieşte să se extindă prin alimentarea războaielor dintre comunităţile religioase”, a spus un membru al Consiliului Islamic Suprem din Irak.

Pe seară, protestatarii au lansat cocktailuri Molotov în sediul ambasadei saudite şi au reuşit să intre şi în clădire, înainte de a fi evacuaţi de forţele de ordine iraniene. „Focul a distrus interiorul ambasadei”, a declarat un martor.

Şi la Machhad, un oraş din nord-estul Iranului, manifestanţii au atacat şi au incendiat consulatul saudit, potrivit presei iraniene.

0 Comentarii

Shares