Noi 29, 2022, 17:14

Ambasada SUA încurajează românii să lupte împotriva corupţiei

Money

Suma plătită anual drept mită demnitarilor corupţi din întreaga lume este de un trilion de dolari, avertizează ambasada SUA la Bucureşti. Poate nu te afectează pe tine, dar sigur influenţează pe cineva din jurul tău, se arată într-un postare distribuită de diplomaţia americană.

Asta pentru că una din trei persoane plăteşte ‪şpagă în interacţiunea cu instituţiile publice. 75 de milioane de oameni au făcut asta numai anul trecut în Africa, arată datele prezentate de cancelaria Statelor Unite la Bucureşti.

Oficialii corupţi deviază fondurile din serviciile publice precum sănătatea şi educaţia în buzunarele lor, avertizează ambasada SUA. Corupţia face rău societăţii şi subminează drepturile omului. Poate însemna libertatea sau chiar viaţa unor oameni.

Mulţumită noilor tehnologii, nu ai nevoie de mulţi bani sau putere ca să dezvălui corupţia. Poţi folosi platformele online, precum http://www.ipaidabribe.com/(n.r „Am dat mită”). O platformă care funcţionează pe mai multe continente, nefiind disponibilă de moment pentru România, unde se pot raporta şpăgile în timp real.

În articolul recomandat de ambasada SUA, Transparecy International oferă idei simple prin care să te implici în această luptă împotriva sistemului corupt din societatea ta, prin satiră şi alte forme prin care să ceri schimbarea.

9 decembrie este Ziua Internaţională împotriva corupţiei.

„Pot tinerii să lupte împotriva corupţiei? Da, asigurându-se că legile sunt aplicate şi cazurile de ‪‎corupţie‬ sunt făcute publice. Cum pot ajuta media sociale şi platformele electronice în lupta împotriva corupţiei, aflaţi de la observatorul ONU de ‪tineret‬, Jackson Douglas.

0 Comentarii

Shares