Feb 7, 2023, 15:51

Ambasadorul Olandei, avertisment pentru Guvern. Dezvoltarea economiei şi infrastructurii, mai importante ca Schengen

ambasadorul olandei

Olanda va fi de acord cu aderarea României la spaţiul Schengen, după ce va îndeplini toate condiţiile şi va rezolva problemele semnalate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Acesta a adăugat că, în opinia sa, mult mai importantă este economia, care poate aduce bunăstare. l

„Acesta este un raport public foarte deschis şi Parlamentul nostru compară raportul cu tendinţele şi cu faptul că România ar putea fi pregătită să adere la Schengen şi, aparent, vrea să adere la Schengen. Eu nu prea am înţeles niciodată de ce este aşa important, pentru mine economia este mult mai importantă (…) Dacă România respectă aceste reguli, referitor la legi, justiţie, anticorupţie, economia va creşte şi asta va aduce bunăstare, stabilitate, doctori, antreprenori, creştere, taxe, pentru că România face parte din UE. Schengen nu este atât de important. Este vorba de economie”, a mai spus Matthijs vanBonzel la ultima sa conferinţă de presă ca ambasador în România.

Diplomatul a vorbit şi despre efectele Codului Fiscal asupra mediului de afaceri.

„Este important ca România să investească în infrastructură, sănătate, educaţie. Investiţiile sunt necesare, toată lumea este de acord. Dacă aveţi bani publici, aş sugera să investiţi acei bani publici în domeniile cu slăbiciuni, nu să-i daţi înapoi oamenilor. Ar putea fi un mix, să daţi o parte înapoi oamenilor, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, dar întrebarea e cât de mulţi. Banii publici există pentru a face chestiuni publice, nu să fie daţi înapoi oamenilor”, a spus Matthijs van Bonzel, potrivit Mediafax.

Referitor la investitorii olandezi, ambasadorul a spus că aceştia văd România ca pe o ţară care se dezvoltă.

„Rotterdam a vrut să colaboreze cu Constanţa, dar a preferat Istanbulul. Voiau să lucreze cu Constanţa, din motive evidente, dar momentan, lucrează cu Istanbul, dar asta nu exclude posibilitatea în viitor. Noi urmărim acest aspect mereu, care este climatul, dacă lucrurile se îmbunătăţesc”, a spus ambasadorul.

Ambasadorul, unul dintre cei mai vocali diplomaţi în criticare corupţiei din România, a explicat că oamenii de afaceri ar fi încântaţi să poată vinde mai multe produse pe piaţa românească, însă dacă România vrea să atragă investitorii aici, trebuie să aloce mai mulţi bani pentru investiţii, pentru a-şi creşte competitivitatea.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la Bucureşti în decembrie 2011, iar mandatul său a debutat însă pe fondul unui climat relativ tensionat în contextul opoziţiei Olandei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. De altfel, el a fost primit de preşedintele Traian Băsescu abia pe 8 mai 2012. Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice considerau că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares