Aug 13, 2022, 04:12

Ambasadorul român la Budapesta, chemat să dea explicaţii la MAE ungar, pentru declaraţiile lui Aurescu

Sursa foto: mae.ro Alexandru Micula, ambasadorul României la Budapesta

Ministerul de Externe ungar l-a chemat la discuţii pe ambasadorul român la Budapesta, pentru ziua de luni, în urma afirmaţiilor lui Bogdan Aurescu, legate de acţiunile Ungariei de a ridica garduri de sârmă ghimpată la graniţe. Anunţul a fost făcut ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

Ne-am fi așteptat la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui prim-ministru este în prezent judecat. Suntem o țară cu o istorie de peste o mie de ani și care, în decursul timpului, a trebuit să-și apere nu doar propriul teritoriu, ci și pe al Europei de multe ori. La fel se va întâmpla și acum, indiferent că ministrului român de Externe îi place sau nu, a adăugat Szijjarto.

Bogdan Aurescu a lansat un atac asupra vecinilor ungari care au început să se ascundă după garduri de numărul tot mai mare de refugiați care tranzitează Ungaria în drumul spre Germania. Ministrul de Externe a declarat sâmbătă după consultările cu omologul său olandez Bert Koenders, că trebuie găsite soluții durabile pentru problema migrației, iar cele „autiste” sunt inacceptabile.

În ce privește migrația am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluții durabile pentru gestionarea la sursă în statele de origine a problemei migrației pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen și nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE și a NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte, a afirmat Aurescu.

România îşi menţine poziţia privind numărul refugiaţilor pe care îi poate primi, 1785, Bogdan Aurescu sugerând însă că țara noastră și-ar putea îmbunătăţi capacităţile în viitor, fiind nevoie de fonduri europene.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares