Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, spune că este în interesul parteneriatului strategic dintre cele două state să facă anumite observații în mod public și este și datoria sa de ambasador, precizând că Washingtonul dorește o Românie „și mai prosperă (…) care să respecte și mai mult statul de drept”.
Diplomatul american a făcut această afirmație vineri seara, într-o emisiune la TVR, întrebat ce crede despre faptul că unii politicieni români, precum Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu, nu sunt foarte mulțumiți de interesul său față de sistemul judiciar și de activitatea Parlamentului.
„Eu cred, Guvernul SUA crede — pentru că vorbesc în numele Guvernului SUA, nu al meu — că este în interesul SUA și al parteneriatului nostru strategic să fac anumite observații în mod public. Asta e datoria mea în calitate de ambasador al SUA în România”, a spus Klemm, citat de Agerpres
El a arătat că Statele Unite își doresc să aibă un parteneriat strategic cu o Românie puternică, sigură, „care îmbrățișează un viitor democratic și încearcă să își consolideze instituțiile democratice, care să fie din ce în ce mai prosperă”.
„Pentru a realiza aceste lucruri, pentru ca România să fie un partener mai puternic pentru SUA pe măsură ce înfruntăm împreună nesiguranța cu care se confruntă ambele țări în această lume instabilă, SUA își doresc o Românie și mai prosperă, care să îmbrățișeze și mai mult un viitor democratic, care să-și construiască instituții democratice și mai solide, care să respecte și mai mult statul de drept și să continue să aibă contribuții foarte importante la garantarea siguranței transatlantice. Acestea sunt lucrurile pe care le dorește SUA”, a adăugat oficialul american.
Întrebat care sunt perspectivele pentru alegerile parlamentare din țara noastră, în contextul în care și-a exprimat o oarecare îngrijorare că la scrutinul din 5 iunie au fost aleși unii candidați condamnați, Hans Klemm a exprimat speranța că toate partidele vor stabili „o viziune (…) atractivă pentru o Românie puternică, democratică și prosperă” și vor propune candidați care să poată exprima clar acea viziune”.
* Klemm: Legiuitorii români să consolideze și mai mult legislația anticorupție, în loc să o submineze pe cea existentă
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a afirmat, vineri, că îi încurajează pe „legiuitori” să caute modalități de a consolida într-o măsură și mai mare legislația anticorupție, în loc să o submineze pe cea deja existentă în domeniu, precizând că procesul de luptă împotriva corupției nu este unul ireversibil.
Întrebat care sunt cele mai mari riscuri de subminare a acestui proces, Klemm a amintit de „marțea neagră”.
„Nu am fost aici, însă în perioada de pregătire pentru funcția de ambasador al SUA în România am aflat de așa-zisa ‘marțea neagră’ de acum câțiva ani. Din fericire, cred că instituțiile judiciare și guvernamentale din România sunt suficient de puternice de a preveni un astfel de incident. Cred că societatea civilă din România e vigilentă și suficient de puternică. Așadar, un astfel de efort rapid și de amploare de a reduce legislația existentă care să ajute România în lupta împotriva corupției este, cred eu, puțin probabil”, a spus ambasadorul american.
El a arătat, însă, că s-au înregistrat progrese semnificative în lupta României împotriva corupției și că pe acest domeniu țara noastră a devenit un model pentru alte state din regiune.
„Este acest proces ireversibil? Nu, din păcate nu este și am văzut în vecinătatea României, recent, în ultimii ani, țări în care s-a înregistrat o involuție în respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Această luptă nu se va încheia niciodată. Corupția e o problemă cu care se confruntă toate țările. Știu acest lucru pentru că el este valabil și în Statele Unite. Numeroși guvernatori, foști membri ai Congresului SUA, membri ai legislaturilor diferitelor state americane sunt acum la închisoare pentru corupție. Așadar, este o luptă care va dura un deceniu, o generație și încurajez legislatorii români să caute modalități de a consolida și mai mult legislația anticorupție a României, în loc să submineze legislația deja existentă”, a subliniat ambasadorul Hans Klemm.
0 Comentarii