Iun 4, 2023, 00:18

Amenzi pentru părinţii ai căror copii muncesc

SURSA: iStockphoto/Nick Schlax

Începând de astăzi, părinţii care nu anunţă Direcţia de Asistenţă Socială că copii lor câştigă bani, pot primi amenzi de până la 5.000 de lei. Prevederea apare în Hotărârea Guvernului nr. 75/2015, care a fost publicată în 13 februarie în Monitorul Oficial, dar ale cărei efecte încep să se producă de astăzi, la 90 de zile de la intrarea în vigoare.

Potrivit Ordonanţei, în cazul în care copiii câştigă bani din apariţia în filme, reclame, figuraţie, muzică, acrobaţie, etc. părinţii trebuie să depună un dosar la Direcţia de Asistenţă Socială prin care să anunţe aceste venituri. De asemenea, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activităţii copilului, părintii trebuie să depună şi o copie a contractului încheiat cu angajatorul copilului.

Părinţii mai sunt obligaţi, potrivit aceeaşi ordonanţe, să explice ce au făcut cu banii copilului.

„Daca există suspiciuni cu privire la utilizarea de către părinţi/reprezentanţii legali a sumelor obţinute de copil în alt scop decât cel al interesului superior al acestuia, reprezentanţii direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului solicită părinţilor sau, după caz, reprezentantului legal al copilului să prezinte un raport cu privire la modul în care au administrat veniturile copilului, obţinute din activităţile prestate”.

Dacă parintii refuză să prezinte raportul sau nu pot să justifice cum au cheltuit banii câştigaţi de copil, va fi sesizată instanţa de tutelă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares