Iun 6, 2023, 04:56

Americanii au bombardat în secret Al-Shabab pentru a opri posibile atentate împotriva lui Obama

Obama si masai, in 2006

Armata americană a efectuat mai multe raiduri aeriene secrete în Somalia, împotriva grupării teroriste al-Shabaab, afiliată al-Qaida, înaintea vizitei pe care preşedintele Barack Obama o va efectua începând de vineri în Kenya, ţara natală a tatălui său, relatează CNN, citat de Mediafax.ro

Militanţii al-Shabaab din estul Africii reprezintă un potenţial risc de securitate pentru vizita preşedintelui american în Kenya.

Armata americană a efectuat în ultima săptămână aproximativ şase raiduri aeriene secrete în Somalia, împotriva grupării afiliate al-Qaida, deoarece serviciile de informaţii au indicat că un atac împotriva trupelor kenyene din zonă era iminent, potrivit unor oficiali militari citaţi de CNN.

„Acest lucru trimite un mesaj clar (grupării) al-Shabaab să nu încerce ceva împotriva preşedintelui”, a apreciat Seth Jones, analist în cadrul Rand Corporation.

Oficialii americani nu cred că al-Shabaab se poate apropia de Obama, dar Jones consideră că gruparea ar putea căuta să atace ţinte mai vulnerabile, pentru a le arăta kenyenilor că autorităţile nu le pot asigura securitatea şi pentru a distrage atenţia de la vizita preşedintelui american.

„Cel mai probabil nu ar fi un atac împotriva unui oficial guvernamental american ca preşedintele, ci un atac care să fie comis în timp ce preşedintele se află acolo”, a afirmat analistul. „Măsurile de securitate pentru preşedinte vor fi semnificative, iar acest lucru înseamnă că al-Shabaah (…) va căuta o ţină uşoară”, precum centre comerciale sau şcoli, a adăugat el.

Potrivit unor oficiali, în ultimele zile membrii grupării teroriste din Somalia au discutat tot mai mult pe Internet despre vizita lui Obama în Kenya. „Ştiu toţi că vine”, a declarat un oficial.

În plus, un buletin de zbor kenyan care prezenta detalii despre vizita preşedintelui american, inclusiv momentele în care spaţiul aerian va fi închis pentru aterizarea şi decolarea Air Force One, a fost dat publicităţii.

Astfel de detalii sunt ţinute secrete de obicei, din motive de siguranţă, dar oficialii americani au precizat că nu există informaţii publice despre vizita preşedintelui care să îl pună în pericol.

Obama sosește în Kenya vineri. El a mai vizitat de două ori țara tatălui său, ultima dată în 2006, când era senator.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares