Feb 4, 2023, 21:52

Americanii au cerut aliaţilor să închidă spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti care zboară către Siria

siria rusia

Ucraina a decis interzicerea zborurilor avioanelor militare ruse care se îndreaptă spre Siria, anunţă premierul Arseni Iaţeniuk, citat de site-ul agenţiei TASS, anunţă Mediafax.

„Am cerut joi dimineaţă Autorităţii ucrainene pentru supravegherea traficului aerian să verifice împreună cu Eurocontrol zborurile avioanelor ruse spre Siria. În acest moment, spaţiul aerian ucrainean este închis pentru avioanele ruse care se îndreaptă spre Siria, iar zborurile deasupra apelor neutre sunt sub control special”, a explicat Iaţeniuk.

Măsuri similare au luat Bulgaria şi Grecia, la solicitarea Statelor Unite.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare că Rusia ar putea trimite armament Siriei.

Bulgaria a anunţat încă de marţi că a respins o cerere formulată de Moscova de a permite avioanelor militare de transport ruseşti să survoleze teritoriul bulgar în drum spre Siria, în perioada 1-24 septembrie, relatează site-ul Novinite.com.

„Motivul refuzului este asociat cu informaţii incorecte din cererile de survolare a teritoriului Bulgariei, referitoare la scopul zborurilor şi încărcătură”, a informat Ministerul de Externe de la Sofia, într-un comunicat.

„Pe baza informaţiilor disponibile, aveam îndoieli rezonabile că încărcătura era cea declarată”, a precizat anterior purtătoarea de cuvânt a Ministerului bulgar de Externe, Betina Joteva, citată de agenţia rusă de presă TASS.

Un oficial american a declarat sâmbătă că autorităţile americane au detectat „paşi pregătitori îngrijorători”, inclusiv transportul de unităţi de cazare prefabricate pentru sute de persoane pe un aerodrom sirian, ceea ce ar putea însemna că Rusia se pregăteşte să trimită unităţi militare acolo.

Prin urmare, SUA au cerut Greciei să interzică Rusiei să mai folosească spaţiul său aerian pentru zboruri de aprovizionare în Siria, iar Ministerul grec de Externe a precizat că solicitarea este în curs de examinare.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares