Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional, fiind inaugurat de americani, secretarul general al NATO şi oficialii români. A lipsit însă Preşedintele Iohannis, care a considerat că prezenţa premierului Cioloş la baza militară americană este suficientă, conform regulilor de protocol.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că România este un aliat de încredere, punctând că Alianța Nord-Atlantică s-a angajat solemn față de securitatea țării noastre, „acum și în viitor”.
„România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă și la securitatea noastră comună. Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuțiile importante ale României la NATO. (…) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn față de securitatea României, acum și în viitor”, a declarat Stoltenberg, în declarația comună cu președintele Klaus Iohannis, susținută la Palatul Cotroceni.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a reacţionat imedia, printr-un purtator de cuvânt, care a arătat că Rusia se simte ameninţată de Scutul de la Deveselu. „Nou inauguratul scut anti rachetă din România este cu siguranţă o ameninţare la adresa securotăşii naţionale a Rusiei. Noi am spus chiar de la început că experţii nţtri sun convinşi că instalarea acestui sistem în România este o ameninţare sigură la adresa Rusiei”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
NATO se simte ameninţată de Rusia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că Alianța Nord-Atlantică depune eforturi pentru o relație mai constructivă cu Rusia, însă a subliniat că prezența crescută a forțelor rusești la granițele NATO crește riscurile de accidente și incidente.
„Am văzut informații despre aceste divizii de ceva vreme și cred că acest lucru face parte dintr-un tipar pe care îl tot vedem de câțiva ani, vorbim despre o Rusie tot mai asertivă, despre o acumulare masivă de forțe rusești, despre modernizarea sistemelor ofensive, de exerciții militare mai frecvente și mai aproape de granițele NATO, însă ce este mai important este faptul că am văzut o Rusie care este dispusă să recurgă la forța militară pentru a modifica granițele în Europa, anexând ilegal Crimeea și destabilizând estul Ucrainei și tocmai din cauza acestui tipar, de câțiva ani, NATO a reacționat și am reacționat implementând cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la finalul Războiului Rece”, a spus Stoltenberg, după întrevederea cu președintele Klaus Iohannis.
Acesta a precizat că NATO are o prezență sporită în partea de est a sa cu forțe și capacități.
„Este o reacție la acțiunile agresive ale Rusiei în Ucraina și trebuie să reacționăm când vedem un astfel de comportament pe o perioadă lungă de timp, dar, în același timp, ceea ce facem noi este defensiv, este proporțional și în deplin acord cu obligațiile noastre internaționale, iar NATO nu dorește o confruntare cu Rusia, nu ne dorim un nou Război Rece și vom continua să depunem eforturi pentru o relație mai constructivă cu Rusia și considerăm că nu există nicio contradicție între o apărare puternică, un comportament predictibil și puternic din partea NATO și ne dorim un dialog transparent și reducerea riscurilor pentru că vedem că prezența crescută la granițele noastre crește riscurile de accidente și incidente. Am văzut doborârea avionului rus deasupra Turciei, incidentul din Marea Baltică, am asistat la un comportament nesigur al aeronavelor rusești în preajma aeronavelor și navelor americane. Avem nevoie de această combinație de putere și angajament politic”, a afirmat Stoltenberg.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a arătat că NATO a reacționat în mod decisiv la un mediu de securitate schimbat și mai dificil.
„Ne-am sporit prezența în flancul estic al Alianței, inclusiv în România. România găzduiește un nou sediu aici, în București, pe care l-am vizitat împreună anul trecut și ați activat Comandamentul multinațional divizia sud-est, care este acum testat și aștept cu nerăbdare să îl vizitez. Ambele facilități ne vor spori abilitatea de a planifica, de a efectua exerciții și de a consolida prezența forțelor dacă este necesar și vom face și mai mult. Nu pentru a amenința pe cineva, ci pentru a ne proteja națiunile, pentru că Rusia a schimbat granițe prin forță și continuă să își intimideze vecinii”, a spus oficialul NATO.
Stoltenberg a precizat că vor fi menținute deschise canalele de dialog cu Rusia.
„În special în vremuri tensionate, transparența și predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscurile unor calcule greșite și accidente”, a arătat el.
0 Comentarii