Feb 7, 2023, 04:50

Americanii au rămas fără lege Big Brother

SURSA: nsa.gov

Celebra lege americană „Patriot Act”, care permitea Agenţiei Naţionale de Securitate să colecteze datele cetăţenilor, a expirat astăzi. Senatorul Rand Paul a reuşit să forţeze expirarea anumitor prevederi controversate, însă analiştii estimează că vidul legislativ nu va dura foarte mult. Parlamentarii care nu sunt de acord cu practicile NSA susţin că acum este momentul pentru dezbateri privind preacticile controversate ale agenţiei.

„Patriot Act”, legea de tip Big Brother a americanilor, va fi discutat şi votat din nou mâine în Senatul american, dar chiar şi aşa procedura prevede ca legea să treacă şi prin Congres, ceea ce va îngreuna şi mai mult resetarea prevederilor referitoare la colectarea de date.

Articolul care a expirat, Secţiunea 215, este utilizat de NSA ca bază legală nu doar pentru a înregistra convorbirile telefonice ale milioane de americani inocenţi, ci şi pentru a colecta datele privind localizarea acestor dispozitive, transformând astfel telefoanele mobile în dispozitive de urmărire 24 de ore din 24. Deşi reprezentanţii NSA susţin că nu fac aşa ceva, senatorul republican Rand Paul a atras atenţia că agenţia consideră că este îndreptăţită, de această lege, să colecteze chiar şi informaţii despre cardurile de credit, datele medicale şi financiare, precum şi cele legate de posesia de arme de foc a milioane de americani.

Începând din această seară, angajaţii NSA care consultă baza de date (cu apelurile telefonice americane) nu vor mai putea să facă acest lucru, graţie senatorului Rand Paul„, care a blocat procedura, a declarat furios senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru Serviciile de Informaţii din Senat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares