Oct 16, 2021, 05:23

Americanii se rup de Arabia Saudită. Obama nu îşi cere scuze că i-a numit „profitori”, saudiţii se declară jigniţi

obama si salman

Preşedintele american, Barack Obama, nu şi-a ceru scuze în faţa regelui saudit, Salman, pentru că într-un interviu i-a numit pe aliaţii SUA „profitori”, care vor să primească dar nu şi să plătească, Arabia Saudită simţind că atacul i s-a adresat exclusiv. 

Într-un interviu pentru The Atlantic , Obama a spus că mai mulţi aliaţi ai americanilor în Golful Persic, ca şi în Europa, sunt profitori, dornici să atragă Statele Unite în nesfârşite conflicte sectare care uneori nici nu au legătură cu interesele americane. Obama a fost dur în cadrul interviului faţă de Arabia Saudită, care se simte ameninţată de acordul nuclear încheiat de Obama cu Iranul.

Saudiţii s-au simţit jigniţi de cuvintele liderului american şi au acuzat faptul că Statele Unite pun întotdeauna condiţii în acordurile bilaterale. Prinţul Turki Al-Faisal, fostul şef al serviciului de informaţii al Arabiei Saudite, a declarat miercuri la CNN că cetăţenii din ţara sa nu înţeleg de ce americanii cer ca Arabia Saudită să îndeplinească anumite condişii şi să facă reforme. Turki Al-Faisal a spus că trebuie să existe o schimbare în relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită: „Până unde mergem cu dependenţa de America, cât de mult putem să ne bazăm pe loialitatea liderilor americani, ce câştigăm dacă mergem împreună”. „Sunt lucruri pe care trebuie să le schimbăm”, a spus prinţul saudit la CNN.

Bloomberg scrie că vizita de două zile a lui Obama în Riad are drept scop să îi asigure pe aliaţii din zonă că Statele Unite sunt angajate în lupta împotriva Statului Islamic şi că americanii nu au dezvoltat o relație cu Iranul în detrimentul ţărilor din Golf.

Obama s-a întâlnit cu regele Salman şi, conform informaţiilor oferite de Casa Albă, cei doi au discutat despre războaiele din Siria, Irak, Yemen, dar şi despre drepturile omului, în special referitor la sistemul de justiţie saudit. Sursele de la Casa Albă susţin că acesta a fost subiectul pe care s-au exprimat cele mai mari dezacorduri între cei doi.

 

0 Comentarii

Shares