Ian 31, 2023, 00:04

ANCHETĂ Washington Post: Poliţia din SUA omoară două persoane pe zi

Cop-Shooter

Poliţia americană omoară în medie două persoane pe zi, dezvăluie ziarul Washington Post duminică, subliniind că, potrivit datelor pe care le-a colectat, numărul persoanelor împuşcate mortal de către forţele de ordine din Statele Unite este de două ori mai mare decât cel prezentat oficial.

Ziarul scrie că în primele cinci luni ale acestui an au fost ucise 385 de persoane, adică peste două pe zi. Numărul victimelor afroamericane este extrem de disproporţionat, în special al celor neînarmate, potrivit acestei anchete, relatează BBC News online, citat de Mediafax.

Statisticile oficiale au la bază datele raportate de către agenţiile din domeniul aplicării legii. Ele sugerează că aproximativ 400 de persoane au fost ucise anual, începând din 2008 şi până în prezent.

Statele Unite s-au confruntat cu o serie de cazuri controversate în care persoane de culoare neînarmate au fost ucise de ofiţeri de poliţie albi.

Poliţiştilor le este permis să folosească forţa letală atunci când se tem pentru viaţa lor sau a altora, în pofida faptului că nu există niciun mijloc sigur de monitorizare a acestor morţi prin împuşcare.

În schimb Guvernul se bazează pe datele raportate de către cele aproximativ 17.000 de agenţii din domeniul aplicării legii. Aceste date nu conţin omorurile considerate că nu este necesar să fie justificate.

The Washington Post scrie că a înregistrat fiecare incident din 2015 în care poliţişti au ucis persoane prin împuşcare în timp ce-şi exercitau atribuţiile, folosind interviuri, informaţii provenind de la poliţie, informaţii din presa locală şi alte surse.

Ziarul a descoperit o rată a uciderilor prin împuşcare de aproape 2,6 pe zi în acest an – mai mult decât dublu faţă de rata de 1,1 pe zi raportată în documentele FBI în ultimul deceniu.

„Aceste împuşcări sunt grosolan subraportate”, a declarat pentru ziar Jim Bueermann, un fost şef de poliţie, în prezent directorul unui ONG care caută să îmbunătăţească aplicarea legii. „Nu vom reduce numărul de omucideri comise de către poliţie dacă nu vom începe să colectăm corect aceste informaţii”, a adăugat el.

Între altele, ancheta ziarului stabileşte că au fost omorâţi de trei ori mai mulţi afroamericani decât albi sau membri ai altor minorităţi la nivel local sau că cei mai mulţi dintre ei erau înarmaţi, dar unul din şase era neînarmat sau avea asupra sa o jucărie.

Potrivit anchetei au fost ucişi 365 de bărbaţi şi 20 de femei, dintre care cei mai mulţi (118) făceau parte din grupul de vârstă 25-34 de ani, în timp ce 94 făceau parte din grupul de vârsta 35-44 de ani. De asemenea, au fost ucişi opt copii sau tineri cu vârsta sub 18 ani.

În toate cele trei cazuri din 2015 în care ulterior au fost formulate acuzaţii împotriva ofiţerilor de poliţie, au apărut înregistrări video în care ofiţerii au fost surprinşi împuşcând un suspect în timpul sau în urma unei urmăriri pe jos.

The Washington Post a publicat ancheta în contextul în care în ţară au loc dezbateri foarte aprinse pe tema nivelului violenţei în rândul poliţiei, în special faţă de comunităţile afroamericane.

Revolte urbane au izbucnit după ce Michael Brown, un afroamerican în vârstă de 18 ani, a fost omorât de un poliţist alb la Ferguson, în Missouri. Luna trecută, la Baltimore (Maryland) au avut de asemenea loc revolte, după ce Freddie Gray, un tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani, a murit în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares