Feb 4, 2023, 20:06

Antropologul PSD, Mihai Fifor, oferta lui Dragnea pentru intelectualii de stânga. Rovana, trimisă la pensie

mihai fifor

Mihai Fifor a fost impus fulgerător de către Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, într-o şedinţă la care era aşteptată candidatura lui Constantin Niţă pentru această poziţie. Rovana Plumb, care a îndeplinit calitatea de preşedinte al Consiliului, a fost trasă pe linie moartă, ea lipsind de altfel de la şedinţa PSD de marţi. „Este răcită. Şi eu sunt răcit dar rezist mai bine, că sunt bărbat”, a ironizat-o Liviu Dragnea.

În ceea ce-l priveşte pe Constantin Niţă, acesta a aflat înainte de şedinţă că dacă îşi depune candidatura va fi concurat de Fifor şi, supărat, a plecat la Braşov, ameninţând că îşi va da demisia din funcţia de preşedinte judeţean.

După rumoarea stârnită în sală de anunţarea candidaturii surpriză a lui Mihai Fifor, membrii Consiliului Naţional l-au votat pe acesta în unanimitate pentru funcţia de preşedinte.

După vot, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut lui Fifor ca, până la următoare ședință a CN, să vină cu propuneri privind organizarea pe departamente.

„Cred că departamentele și oamenii care le-ar putea constitui trebuie să aducă un plus de valoare”, a declarat Mihai Fifor.

Funcția de președinte al CN al PSD a fost deținută de Rovana Plumb, care nu este prezentă la ședința de marți.

Consiliul Național al PSD nu va mai fi doar o formă golită de conținut sau o trambulină politică, ci un for de dezbatere pentru elitele intelectuale, a declarat Liviu Dragnea.

El a adresat, de la tribuna Consiliului Național al PSD, un mesaj către „toți intelectualii de stânga”.

„Îi invit pe toți să se alăture departamentelor CN pentru a contribui la definirea viitoarelor programe ale partidului nostru. Le promit și vă promit: Consiliul Național nu va mai fi doar o formă golită de conținut, nu doar o trambulină politică. Vreau și mă voi implica direct ca noul Consiliu Național să devină o platformă reală pentru elita intelectuală a partidului nostru. Să fie forul în care intelectualii social-democrați să se poată exprima și să poată contribui la politicile și programele destinate pentru dezvoltarea acestei țări”, a afirmat președintele PSD.

Potrivit acestuia, „PSD are nevoie de o realiniere doctrinară”. „PSD trebuie să redevină în conștiința românilor nu doar partidul pensionarilor, pe care i-am respectat și pe care îi respectam și îi vom respecta, ci și partidul celor care muncesc în țara noastră, partidul angajaților, celor care prin munca lor contribuie la dezvoltarea României. PSD trebuie să redevină principala voce a celor care muncesc cinstit în această țară, a celor care își câștigă pâinea prin muncă, care își plătesc taxele, a celor care produc efectiv PIB-ul României. Consiliul Național trebuie să devină forul în care se creează politicile publice care vor deveni baza noii oferte electorale și a viitoarei guvernări a PSD”, a spus Dragnea.

El a susținut că „una dintre problemele majore pe care le-a avut PSD în ultimul deceniu” constă în pierderea legăturii cu intelectualii de stânga din România. „Și intelectualitatea în ansamblul ei trebuie să se simtă aproape de doctrina social-democrată. (…) Avem nevoie de o elită intelectuală în partidul nostru care să promoveze toate aceste valori, să le readucă în atenția publică pentru a redeschide porțile partidului nostru către intelectualii acestei țări. CN este forul în care trebuie să fie reanimate toate aceste valori social-democrate fundamentale. CN trebuie să reunească elita intelectuală a partidului. (…) Trebuie să înceapă și va începe o reprofesionalizare a partidului. Suntem cel mai serios partid din România din această postură”, a spus președintele PSD.

Cine este Mihai Fifor

Fifor şi-a început cariera în anul 1994, ca cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

În perioada 2001-2005 a condus Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi tot pe parcursul acelui an şi-a început un nou mandat la muzeu, unde a stat până în mai 2012, când s-a întors pe poziţia de secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deţinut-o până la alegerile din decembrie.

Fifor are o licenţă în Filosofie, terminând în 1994 Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii Craiova, iar după un an a dobândit un master în literatura română. În anul 2003, Fifor a devenit doctor în antropologie socială, tot la Universitatea Craiova.

Ulterior, el a urmat un masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar în 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, precum şi Securitate şi bună guvernare, la Colegiul Naţional de Apărare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares