Feb 7, 2023, 03:34

AP: Document discutat de Eurogrup ia în calcul un Grexit temporar și reducerea datoriei Greciei

eurogr

Cei 19 şefi de stat şi de guverne din zona euro examinează duminică seara, între altele, un Grexit temporar, în cazul în care nu se ajunge la un acord asupra unui plan de salvare a Greciei, şi dacă ţara are nevoie sau nu de o reducere a datoriei, potrivit unui document obţinut de Associated Press și de presa grecească

doc grexit

În concluzia unui proiect – de patru pagini – cu propuneri, transmis şefilor de stat şi de guverne, pe care Associated Press precizează că l-a obţinut, miniştrii Finanţelor afirmă că Greciei i se vor oferi „negocieri rapide cu privire la o suspendare din zona euro, cu o eventuală restructurare a datoriei”, în cazul în care nu se ajunge la un acord asupra unui plan de salvare.

Măsura unui eventual Grexit temporar a fost pusă între paranteze în document – ceea ce înseamnă că le-a fost transmisă liderilor spre examinare.

În documentul citat de Mediafax.ro, în care se arată că Grecia a parcurs un drum lung pentru a răspunde exigenţelor creditorilor, Eurogrupul afirmă că ţara ar putea avea nevoie de o finanţare de 82-86 de miliarde de euro (91-96 de miliarde de dolari).

Altă problemă aflată pe masa celor 19 lideri este dacă Grecia are sau nu nevoie de o reducere a datoriilor.

În proiectul transmis liderilor zonei euro, sunt exprimate „înrijorări serioase” cu privire la sustenabilitatea datoriei Greciei, dar nu pare să existe un consens asupra a ceea ce este de făcut.

Această problemă, la fel ca ca cea a unei ieşiri temporare a Greciei din zona euro (Grexit), a fost pusă între paranteze în documentul obţinut de AP, ceea ce arată că este supusă liderilor.

Guvernul grec a transformat reducerea datoriilor într-un element-cheie al strategei sale de negociere în ultimele câteva luni.

Grecia are o datorie de aproximativ 320 de miliarde de euro (355 de miliarde de dolari), reprezentând 180% din PIB-ul său anual. O tăiere directă a datoriei este improbabilă, însă Grecia ar putea obţine termene de rambursare mai lungi sau tăierea dobânzilor pe care le plăteşte pentru aceste datorii.

Guvernul grec părea că a acceptat, duminică seara, o serie de cereri din partea creditorilor europeni, pe care anterior le-a denunţat şi respins prin referendum.

Printre propunerile din proiectul de patru pagini transmis şefilor de state şi de guvern pe care Grecia le-a acceptat se află şi una potrivit căreia reprezentanţi ai instiruţiilor creditoare urmează să aibă un fel de „bază” la Atena.

Era neclar dacă „abilitatea de a lucra pe teren” va fi similară supravegherii la care Grecia a fost supusă după planul de ajutorare iniţial, în 2010. Mulţi greci au denunţat atunci ceea ce ei considerau un amestec străin în treburile lor.

Potrivit documentului obţinut de AP, Grecia a fost de asemenea de acord să întreprindă reforme „ambiţioase” în domeniile pensionării şi pe piaţa muncii, şi să-şi accelereze „în mod semnificativ” programul de privatizare.

Potrivit documentului, Guvernul a fost de acord să legifereze un prim set de măsuri până miercuri.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares