Mar 28, 2023, 02:36

AP: FBI supraveghează populaţia SUA cu avioane care filmează şi înregistrează convorbirile telefonice

fbi planes

FBI operează o flotă aeriană cu numeroase avioane care survolează teritoriul american la altitudine joasă şi sunt echipate cu camere de luat vederi şi tehnologie de supraveghere a telefoanelor, toate ascunse în spatele unor companii fantomă, relatează AP, în pagina electronică, citată de Mediafax.

Echipamentul de supraveghere al avioanelor este folosit în general fără aprobarea unui judecător, iar FBI susţine că zborurile sunt folosite pentru investigaţii specifice în desfăşurare. Într-o perioadă recentă de 30 de zile, agenţia a acţionat în mai mult de 30 de oraşe din 11 state.

Programul ridică semne de întrebare în legătură cu actualizarea politicilor care protejează libertăţile civile în timp ce noile tehnici reprezintă oportunităţi intruzive pentru spionajul guvernamental.

Oficiali americani au confirmat pentru prima dată scara mare la care sunt folosite aceste aeronave, în timp ce AP a indetificat cel puţin 13 companii fantomă, precum FVX Research, KQM Aviation, NBR Aviation sau PXW Services. Chiar şi aspectele elementare ale programului sunt ascunse publicului în versiunile cenzurate ale rapoartelor oficiale ale inspectorului general al Departamentului Justiţiei.

„Programul FBI de aviaţie nu este secret”, a declarat purtătorul de cuvânt Christopher Allen. „Aeronave specifice şi capacităţile lor sunt protejate din motive de securitate”, a precizat Allen, adăugând că avioanele FBI „nu sunt echipate, concepute sau utilizate pentru activităţi de strângere de date în masă sau supraveghere în masă”.

Dar avioanele pot face înregistrări video ale unor activităţi care nu au legătură cu infracţionalitatea la sol. Unele avioane pot fi echipate cu tehnologie ce poate identifica mii de persoane prin intermediul telefoanelor pe care le au asupra lor, chiar dacă nu efectuează un apel. Oficialii susţin că practica, ce mimează turnurile de telefonie, este rară.

Unul dintre avioane, fotografiat în zbor săptămâna trecută de către AP în Virginia, avea antene neobişnuite sub fuzelaj şi o cameră pe partea stângă. Un document federal din 2010 menţionează cel puţin 115 avioane, inclusiv 90 Cessna, în flota de supraveghere a FBI.

FBI oferă ocazional sprijin aerian şi poliţiei locale, aşa cum s-a întâmplat în timpul revoltelor recente din Baltimore generate de moartea tânărului în vârstă de 25 de ani Freddie Gray, rănit fatal în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Zborurile de supraveghere respectă normele agenţiei, a declarat un purtător de cuvânt al FBI. Aceste reguli, care sunt puternic redactate în documentele disponibile publicului, limitează tipurile de echipament pe care le poate folosi agenţia, precum şi justificarea şi durata supravegherii.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares