Mai 10, 2021, 11:31

Arabia Saudită, somată în Parlamentul European să îl elibereze pe bloggerul saudit care a primit azi premiul Saharov

blogger

Aplauze la scenă deschisă în Parlamentul European după ce președintele Martin Schultz i-a înmânat premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2015 soției bloggerului saudit Raif Badawi. Acesta execută o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru insultarea Islamului pe site-ul său, unde promovează dezbaterile sociale, politice şi religioase.

Martin Shultz a avut un discurs extrem de dur împotriva politicilor Arabiei Saudite în materia drepturilor omului, transmițându-le regilor și prinților saudiți să se ridice la înălțimea așteptărilor și al rolului pe care îl ocupă acum în organizațiile internaționale și să îl elibereze de Raif Badawi. Shultz a amintit de restricțiile online pe care Arabia Saudită le încurajează, execuțiile, biciuirile publice. În luna februarie a acestui an, Parlamentul European a aprobat o rezoluţie care condamnă cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi, considerat un prizonier de conştiinţă, reţinut şi condamnat doar pentru că şi-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare.

Raif Badawi este un blogger din Arabia Saudită, activist pentru drepturile omului şi autorul site-ului Free Saudi Liberals. El a fost arestat în 2012 şi ulterior condamnat la 10 ani de închisoare, 1000 de lovituri de bici şi o amendă consistentă pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său.

Primul set de lovituri de bici i-a fost aplicat în public, în ianuarie 2015. Restul au fost amânate în urma protestelor internaţionale. La începutul acestei săptămâni, soţia sa, Ensaf Haidar, care în prezent locuieşte în Canada cu cei trei copii, a anunţat că autorităţile saudite au dat acordul pentru a relua biciuirea.

Premiul Saharov petru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an, pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost medicul Denis Mukwege, care îngrijeşte în clinica sa de la Bukavu victime ale violenţelor sexuale din estul Republicii Democratice Congo (RDC).

0 Comentarii

Shares