Mai 28, 2023, 01:55

Arena Naţională a costat 234 de milioane de euro dar nu poate fi folosită. ISU nu dă autorizaţie

arena nationala

ISU București-Ilfov a analizat documentația depusă de constructorul stadionului Arena Națională și precizează că nu va emite autorizația de securitate la incendiu pentru acest obiectiv, deoarece în dosar nu a fost prezentat până în prezent un certificat de performanță sau agrement tehnic european privind performanța la foc a copertinelor

Acest punct de vedere a fost comunicat și Primăriei Municipiului București, în calitatea sa de beneficiar al construcției, au anunțat vineri oficiali ai ISU București-Ilfov, citaţi de Agerpres.

„ISU București nu va emite autorizația de securitate la incendiu până la remedierea acestei situații”, au afirmat sursele citate.

Stadionul a costat 234 de milioane de euro şi a întâmpinat mai multe probleme de funcţionare după inaugurare.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunțat vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că va începe un audit tehnico-financiar la Arena Națională.

„Încercăm să găsim o soluție pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura soluție care pare rezonabilă este ca toate activitățile să se desfășoare cu acoperișul strâns. Vom vedea dacă se va putea obține aviz în aceste condiții. Dacă nu vom obține avizul nici în aceste condiții, va trebui să demontăm acoperișul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administrație. Din punctul meu de vedere s-a produs un prejudiciu. Voi demara un audit tehnico-financiar care să aducă lumină în acest dosar”, a scris Sava.

Edilul precizează că materialul din care este făcut acoperișul nu este omologat în România.

„În acest moment suntem în situația în care nu putem primi avizul ISU pentru desfășurarea de activități sportive și culturale. Materialul din care este făcut acoperișul nu este omologat în România și, momentan, nu putem ști dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ. Avem un caz tipic de gestiune proastă a banului public și de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administrație a construit un stadion fără să țină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că, dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiș nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu știm dacă acest material va fi sau nu omologat”, a arătat edilul Capitalei.

El a menționat că acoperișul mobil a fost făcut fără autorizație.

„Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situație și cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU. Contractul inițial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiș fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obținute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiș. S-a ajuns astfel ca acoperișul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul și obținut avizul ISU pe noua formă de acoperiș. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperișul a fost făcut fără autorizație”, a mai spus Sava.

Conform acestuia, contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiș, iar între timp au fost semnate două acte adiționale în valoare totală de 200 milioane de lei.

„Primul act adițional prevedea suma de 84 de milioane lei, iar al doilea suma de 112 de milioane de lei, ambele fiind semnate înainte de desfășurarea finalei Cupei UEFA. La finalul lucrărilor de construire, deși se știa că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperișul nu este omologat în România, fosta administrație a decis totuși să semneze recepția lucrărilor. Astfel, în lipsa reprezentanților ISU, a fost semnat procesul verbal de recepție și a fost făcută și plata către constructor”, a mai spus primarul general interimar.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares