Iun 6, 2023, 20:23

Armistițiul din Siria, respectat doar parțial. Rusia și rebelii moderați se acuză reciproc

avioane

Avioane de vânătoare au atacat, duminică, şase oraşe din provincia Alep, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, la o zi după intrarea în vigoare a armistiţiului stabilit de SUA şi Rusia. Insurgenţii sirieni au confirmat efectuarea raidurilor aeriene, acuzând că au fost desfăşurate de avioane de vânătoare ruse.

Autorităţile ruse şi siriene au anunţat deja că nu vor înceta bombardamentele în totalitate în ţară şi vor viza doar militanţi ai organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra. Cel puțin 180 de persoane au fost ucise în Siria în prima zi a armistițiului parțial, mai mult de jumătate dintre ele pierzându-și viața într-un atac al grupării jihadiste Statul Islamic în nordul țării.

Centrul rus de coordonare din Siria susţine că armistiţiul parţial din Siria, care a intrat în vigoare de sâmbătă, a fost încălcat de nouă ori în ultimele 24 de ore, dând vina însă pe rebelii sirieni. Bombardamente terestre ar fi avut loc în provincia Latakia, din nord-vestul ţării, din apropiere de graniţa cu Turcia.

Opoziţia siriană acuză că armistiţiul în vigoare ar fi fost încălcat de 15 ori de forţele regimului Bashar al-Assad, care susţinute de forţele ruse. Într-un alt atac separat din provincia Hama, revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic, cel puţin două persoane au murit şi mai multe au fost rănite, după ce o maşină-capcană a explodat la intrarea în oraşul Salamiyah.

Rusia și SUA au creat un mecanism pentru a face schimb de informații privind localizarea grupurilor care au semnat armistițiul. Consiliul de Securitate al ONU a cerut ca toate părțile în războiul civil din Siria să respecte termenii acordului ce privește încetarea ostilităților. Înainte de votul celor 15 țări membre ale Consiliului de Securitate, mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat consiliului prin intermediul unei legături video de la Geneva că intenționează să reia negocierile de pace la 7 martie, odată luptele oprite și accesul umanitar menținut.

0 Comentarii

Shares