Mar 30, 2023, 04:24

Orlando și Rovana au picat testul MTO în fața lui Dragnea. Guvernul se gândește la concedieri

rovana si orlando

Liderii PSD au discutat în ședința Biroului Permanent al partidului, luni, cu miniștrii și premierul Ponta, subiectul majorărilor salariale, concluzia unanimă fiind că după promisiunile făcute celor din Sănătate, „s-a deschis Cutia Pandorei”.

Potrivit unor surse participante la ședință, social-democrații si-au exprimat nemulțumirea că după anunțul legat de majorarea cu 25%  a salariilor medicilor, au cerut majorări toate celelalte sindicate, care au fost invitate la negocieri fără să existe niște calcule clare în legătură cu sustenabilitatea unor astfel de măsuri.

Mai mult decât atît, susțin sursele citate, conducerea PSD și miniștrii Guvernului Ponta au arătat în cadrul ședinței că, dacă vor fi de acord cu toate majorările de salarii, atunci trebuie să ceară și reducerea numărului de bugetari, prima țintă fiind categoria funcționarilor publici.

„S-a zis că dacă mărim salarii, atunci să facem și restructurări, mai ales în administrație, că la funcționarii publici, de exemplu, sunt câte 5 care plimbă hârtii la unul care muncește”, au declarat sursele citate.

Miniștrii Finanțelor și Muncii, Orlando Teodorovici și Rovana Plumb, au fost criticați de șefii lor că nu au putut prezenta cifre clare în legătură cu impactul bugetar al majorărilor salariale și nici cu stadiul în care se află celebra lege a salarizării. Cei doi trebuie să prezinte luni, la urmatoarea ședință a Biroului Permanent al PSD, anvelopa salarială și mai ales o situație a deficitului bugetar structural (MTO) – dacă va fi sau nu afectat de măsurile sociale.

De la ședința PSD, premierul și miniștrii au plecat la Guvern, la întâlnirea cu sindicatele din Învățământ.

La finalul discuţiilor pe tema majorării salariilor din educaţie, ministrul Sorin Câmpeanu a declarat că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie, când vor putea fi ”elemente concrete”.

Cîmpeanu a spus că o decizie privind majorarea salariilor în educaţie depinde de Legea salarizării, dar şi de Codul Fiscal.

”Au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar nu putem da un răspuns până nu ştim stadiul legii salarizării şi ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educaţiei.

El a spus că s-a căzut de acord ca discuţiile privind salarizarea în învăţământ să fie reluate în 15 septembrie.

”În 15 septembrie vom veni cu elemente concrete”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat de jurnalişti care este efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că este similar cu cel făcut pentru medici.

„Eforul bugetar pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor este de 1,6 miliarde lei, echivalentul majorării cu 25% a veniturilor medicilor”, a spus ministrul Educaţiei.

El a mai menţionat că se încearcă creşterea salariilor chiar din această toamnă şi că se vor avea în vedere atât prevederile acordului din 2014, cât şi aprobarea Legii salarizării.

„Se discută finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizării. Teoretic ar fi posibil alocarea majorărilor în avans, dacă aceasta ar fi aprobată de Parlament până la 1 noiembrie. Încercăm, de asemenea, plata în avans a salariilor prevăzute în acordul cadru din 2014”, a spus Cîmpeanu.

La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor din educaţie au declarat că a avut loc o primă etapă a negocierilor şi încă nu s-a stabilit ceva. Cu toate acestea, ei au apreciat disponibilitatea la dialog arătată de Executiv.

„Guvernul României doreşte ca sănătatea şi educaţia să meargă în acelaşi timp în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Legat de Legea salarizării, vom avea o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna Rovana Plumb (ministrul Muncii, n.r.) pentru a vedea dacă agreează propunerile noastre care sunt net superioare celor pe care ni le-a făcut Ministerul Muncii şi am solicitat ca prevederile din acordul pe care l-am făcut anul trecut să fie aplicate în avans. Vom avea o nouă rundă de negocieri cu Guvernul pe 14 sau pe 15 septembrie”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadar.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares