Iun 7, 2023, 12:07

Atac fără precedent al MAE la adresa Ambasadei SUA. Ambasadorul Klemm, prins în capcană de extremiştii maghiari

Hans Klemm si steagul secuiesc

Ministerul Afacerilor Externe a lansat un atac fără precedent împotriva partenerilor americani, după ce ambasadorul Klemm s-a lăsat fotografiat lângă steagul secuiesc după o vizită la Sfântu Gheorghe. MAE anunţat, într-un comunicat, că a existat o discuţie pe această temă cu Ambasada SUA la Bucureşti şi că ambasadorul Klemm trebuia să ţină seama de „existenţa unor sensibilităţi” legate de revendicările extremiştilor maghiari din secuime. 

Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuţiile curente ale ambasadelor de a se documenta la faţa locului cu privire la realităţile din statul de reşedinţă şi de a avea un dialog cu autorităţile locale. (…) În ceea ce priveşte fotografia la care faceţi referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înţelegerii şi luării în considerare a posibilităţii existenţei unor sensibilităţi. Am transmis aceste considerente partenerilor noştri americani în cadrul unei discuţii cu Ambasada SUA la Bucureşti’, se arată în comunicatul MAE.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ionuţ Vâlcu, a infirmat, miercuri, pentru Agerpres, informaţiile potrivit cărora ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, ar fi fost convocat la sediul MAE.

‘Nu e vorba de nicio convocare. Ministrul nu are în agendă nicio întâlnire’, a declarat Vâlcu.

Precizarea a fost făcută în contextul în care în mass-media au apărut informaţii că Hans Klemm ar fi fost convocat miercuri seară la MAE pentru explicaţii, după ce primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de ambasador şi de alţi reprezentanţi locali ţinând în mână steagul ţinutului secuiesc.

Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie, a precizat misiunea diplomatică a SUA la Bucureşti, ca reacţie la fotografia postată de primarul din Sfântul Gheorghe, Antal Arpad.

„Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii.”, a transmis pentru BreakingNews24 Biroul de Presă al Ambasadei SUA

Klemm a căzut victimă a liderilor radicalilor maghiari, care obişnuiesc să ofere tuturor demnitarilor care îi vizitează steagul secuiesc şi insistă să facă apoi fotografii. În plus, după mediatizarea fotografiei cu pricina. Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, a postat pe pagina sa de Facebook şi un text de natură să inflameze opinia publică, prin asociere cu ambasadorul american:

„am adresat ambasadorului SUA următoarele întrebări: cum este posibilă libertatea de religie când sunt confiscate bunurile cultelor, democrația este interpretată în SUA ca și în București, dacă trei lupi și o mioară se întâlnesc, atunci votează în mod democratic ce servesc la cină?

Reprezintă egalitate faptul că suntem zilnic hărțuiți pentru că dorim să ne folosim steagul, în timp ce alte județe au această libertate, este în ordine ca noi suntem citați zi de zi în instanțe pentru că un om care are în spate diferite sisteme, ne denunță în mod permanent și chiar ieri am primit o somație să înlăturăm denumirea maghiară a Colegiului Székely Mikó de pe frontispiciul clădirii, care a fost inscripționată acum o sută de ani? I-am spus domnului Ambasador că justiția independentă română mă va obliga să îndepărtez inscripția maghiară de pe o clădire monument istoric, în caz contrar îmi aplică amendă contravențională de 150 de euro pe zi.

Este asta democrație privind din SUA?

Am adus la cunoștința ambasadorului că s-a finalizat un proiect de regionalizare prin care se scot din mâinile comunității maghiare autoritățile locale și se dorește asimilarea maghiarilor din Ținutul Secuiesc într-o regiune în care maghiarii nu vor mai fi majoritari. În legătură cu aceste aspecte, noi am arătat că în anumite aspecte nu există compromis, ca urmare, astfel cum am împiedicat pe vremea lui Ceaușescu ca județul Covasna să fie desființat și asimilat, cum ne-am confruntat cu proiectul de regionalizare a lui Băsescu sau Dragnea, așa vom înfrunta pe oricine, pentru că există subiecte în care nu putem și nu vom face nici un compromis.”

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares