Oct 16, 2021, 06:34

Augustin Zegrean: 50 de articole neconstituționale din 3000 cât au Codurile penale, nu e chiar așa de mult. Codurile au 1000 de articole

zegrean

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, marți seara, la TVR, că sunt 50 de articole din Codul Penal și din Codul de Procedură penală declarate neconstituționale până acum, dar a explicat că „50 de articole neconstitu’ionale din 3000 nu e chiar așa de mult”

Zegrean a greșit însă, pentru că cele două Coduri au împreună nu 3000 de articole, ci 1046. Deci sunt până acum 50 de articole neconstituționale din  1000, articole pe baza cărora oamenii merg la pușcărie.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți tot la TVR că în mai mult de jumătate dintre dosarele care au fost trimise în instanță în cursul anului 2015 nu au fost folosite măsuri de supraveghere tehnică.

„Am avut 357 de rechizitorii care s-au întocmit în DNA în anul 2015. Dintre acestea, în mai mult de jumătate dintre dosare nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică. În 52% din dosarele DNA nu avem măsuri de supraveghere tehnică, deci nici interceptări, nici înregistrări ambientale. (…) Din cele 357 de dosare trimise în instanță, aproximativ 25% dintre aceste dosare au măsuri care au fost puse în aplicare și cu sprijinul tehnic al SRI”, a spus Kovesi la TVR 1.

Ea a explicat că supravegherea tehnică nu se referă numai la interceptări, ci și la alte tipuri de măsuri, cum ar fi accesul la un sistem informatic, localizarea anumitor posturi telefonice, înregistrări ale unor convorbiri care se poartă prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare sau înregistrări care au loc într-un mediu privat ori într-unul public.

Kovesi a reiterat faptul că paragraful din motivarea deciziei CCR privind interceptările care face referire la dosarele aflate „pe rolul instanțelor de judecată” poate genera interpretări, punctând, însă, că are încredere în judecători.

„În opinia noastră, ca specialiști, odată ce dosarele au trecut de Cameră preliminară, această excepție nu ar putea fi invocată cu succes. (…) Am toată încrederea în judecătorii din România că sunt suficienți de maturi și au suficientă experiență în aplicarea legii, încât să nu fie probleme atunci când discutăm de interpretarea unei decizii sau de aplicarea unor principii constituționale sau prevăzute în Codul de procedură penală”, a mai spus procurorul șef al DNA.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares