Mar 30, 2023, 10:33

Austria taie alocațiile pentru copiii imigranților români ca să nu fie mai mari decât în România

foto stirileprotv.ro

Reducerea alocaţiilor pentru copiii străinilor din statele membre UE care muncesc în Austria ar avea ca rezultat o economie la buget de 50 de milioane de euro anual, a declarat ministrul austriac al Familiei, Sophie Karmasin, relatează publicaţia Heute, citată de Mediafax. Şeful diplomaţiei austriece a propus și el ca valoarea alocaţiilor acordate de Austria să corespundă celei din statul de unde provin părinţii copiilor respectivi. Astfel, Austria nu ar mai plăti aproximativ 300 de euro pentru doi copii români ai căror părinţi muncesc în Austria, ci doar circa 30 de euro.

Ministrul austriac al Familiei, Sophie Karmasin, a calculat implicaţiile bugetare ale ideii lansate recent de şeful diplomaţiei, Sebastian Kurz, referitor la alocaţiile pentru copiii cetăţenilor UE care muncesc în Austria.

Potrivit acestor calcule, dacă nivelul alocaţiilor pentru copiii străinilor ar fi la nivelul celor din ţara de origine, s-ar face o economie la bugetul Austriei de aproximativ 50 de milioane de euro pe an.

„O eliminare completă (a alocaţiilor), aşa cum solicită Marea Britanie, ar însemna o economie de 150 de milioane de euro anual. Dar Austria nu ia în considerare această variantă”, notează publicaţia citată.

 Un purtător de cuvânt al ministrului Kurz a precizat, marţi, pentru Heute, că propunerea privind alocaţiile va fi făcută în septembrie, în cadrul unui grup de lucru al UE.

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a cerut o reformă a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulţumit de faptul că statul austriac plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deşi în România această indemnizaţie este mult mai mică, potrivit Die Krone.

Kurz a explicat pentru postul public de televiziune ORF că pentru doi copii români, ai căror părinţi muncesc în Austria, statul austriac oferă lunar aproximativ 300 de euro. „Suma aproape corespunde unui salariu mediu din România”, a spus Sebastian Kurz.

 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares