Feb 3, 2023, 08:03

Aventurile lui Liviu Dragnea în lumea suprarealistă a lui Tăriceanu. Cum boicotează Ponta candidații PSD la București

foto Timi Slicaru

De o lună, Liviu Dragnea joacă într-un teatru absurd, pus zilnic în scenă de Călin Popescu Tăriceanu. La CEX-ul de la Sinaia, Dragnea a venit cu ideea refacerii USL, în formula PSD-UNPR-ALDE, printr-un protocol care să angajeze alianța la locale și la parlamentare. De dimineața până seara, alianța s-a făcut … două alianțe. PSD-UNPR și PSD-ALDE. Din cauză că Tăriceanu a refuzat categoric să se așeze la aceeași masă cu Gabriel Oprea și să își pună numele pe același protocol.

De a doua zi, a început spectacolul. Negocieri separate între PSD și cele două partide, pentru care alegerile pe București sunt mai importante decât cele din țară. Tăriceanu a spus clar la discuțiile cu liderii PSD că pe el nu îl interesează alianțele din teritoriu, ci cele de la Capitală, unde vrea să aibă candidați proprii la trei sectoare, el oferind în schimb sprijinul său personal pentru candidatul PSD la Capitală, pe ideea că el are o imagine bună în rândul simpatizanților liberali. Doar că Tăriceanu nu se poate decide ce sectoare vrea și pe cine să pună candidat. Mai întâi a vrut Sectorul 2, pentru sindicalistul Dragoș Frumosu, apoi a vrut Sectorul 6 pentru Laura Chiriac, acum vrea sectorul 1 pentru Laura Chiriac. În fiecare zi, Liviu Dragnea și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, se întâlnesc, chiar și în mai multe reprize, cu Tăriceanu și Daniel Constantin, pentru a pune pe hârtie nume, procente, calcule. Rezultatul este mereu altul. Între timp, aceleași discuții suprarealiste se poartă și cu Neculai Onțanu, lăsat de Oprea șef peste UNPR. Onțanu se întâlnește și el cu pesediștii, cărora le spune că din punctul lor de vedere, UNPR nu ridică nicio pretenție, după care emit comunicate belicoase în care amenință cu represalii dacă PSD le mai racolează parlamentarii.

Săptămâna trecută, exasperat, Liviu Dragnea i-a anunțat pe „aliați” că el nu mai poate tărăgăna desemnarea candidaților și că va face anunțul echipei PSD pentru București la Comitetul Executiv din 18 martie. Miercuri a avut din nou întâlniri încrucișate și Tăriceanu și cu Onțanu. După discuția cu Dragnea, Tăriceanu a ieșit la fel cum intrase, fără o decizie. „Mai e mult până la alegeri, de ce să ne grăbim”, a spus el, cu un calm care îi scoate din sărite pe social-democrați. Noua problemă era dată de faptul că Laura Chiriac, pe care iniția Tăriceanu o vedea candidat la sectorul 6, vrea neapărat să candideze la sectorul 1. Unde publicul este „mai spălat”, în opinia celor de la ALDE. Numai că la sectorul 1 are și PSD un candidat cotat cu 20% în sondaje, în persoana lui Dan Tudorache, în vreme ce pupila lui Tăriceanu are doar 6%. În plus, UNPR vrea și el sectorul 1, pentru Vasile Gherasim. Dragnea este dispus să discute varianta Gherasim cu UNPR, dar nu este dispus sub nicio formă să discute varianta Laura Chiriac.

Deci, negocieri eșuate pe toată linia. Tăriceanu a anunțat joi, într-o conferință de presă, că nu va mai avea nicio discuție cu Liviu Dragnea, și, aiuritor, că PSD și ALDE vor avea candidați separați la București la toate sectoarele, dar că dintre aceștia se vor alege candidații comuni. „Mergem împreună, dar să vedem care sunt cei mai buni candidați. Vă dau un singur exemplu: la sectorul 1 este domnul Tudorache (Dan Tudorache — n.r.), care este președintele organizației (PSD sector 1 — n.r.), și din partea ALDE este Laura Chiriac și stăm totdeauna și cântărim cine este mai potrivit, în funcție de asta alegem și sectoarele, și candidații”, a explicat Tăriceanu. „Nici noi nu am înțeles ce a vrut să spună”, declarau joi surse din conducerea PSD. Onțanu a emis și el un comunicat „final”, miercuri seara, în care anunța că „În ciuda relației consolidate cu PSD, la nivelul Capitalei, UNPR va merge independent de PSD în alegerile locale.”

Vineri, la Palatul parlamentului este convocat Comitetul Executiv al PSD, care trebuie să valideze candidații PSD la Capitală și la sectoare. Se va vota pentru fiecare nume în parte, pentru Capitală fiind în cursă Gabriela Firea, Orlando Teodorovici și Șerban Nicolae, aceștia din urmă la cererea lor personală. Doar că, înainte de CEX, Dragnea va mai avea din nou „discuții finale” cu UNPR și ALDE, Tăriceanu venind cu o nouă solicitare halucinantă: să se semneze protocoale separate pentru fiecare listă de consilieri care se va depune la consiliile locale și separat, pentru candidații la primării. Cu condiția peste care el nu poate trece, ca aceste protocoale să nu fie cu UNPR. Ceea ce ridică situația absurdă în care PSD să depună la un consiliu local o listă de candidați comună cu UNPR și altă listă de candidați comună cu ALDE. Lucru, desigur, ilegal.

Ce rol joacă Ponta

Suspiciunile pesediștilor că Victor Ponta are un rol în răzgândelile lui Tăriceanu sunt întărite de faptul că luni, fostul premier a ținut să se afișeze la sediul ALDE exact când acesta era plin de presă, pentru ca Tăriceanu să explice apoi, râzând cu subînțeles, că „domnul Ponta vine des la o cafea”. În plus, Dragnea a dorit ca la sectoare, partidul să aibă candidați puternici, din fosta echipă de la Guvern, dintre miniștrii lui Ponta. Le-a cerut în BPN Rovanei Plumb, lui Nicu Bănicioiu și lui Teodorovici să își asume trei sectoare pentru a crește șansele partidului. Toți trei au refuzat, dar asta după ce, în discuții neoficiale, acceptaseră. Ce intervenise între timp? O excursie a acestora, cu Victor Ponta, în Qatar.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares