Mar 30, 2023, 05:32

EXCLUSIV Avertisment pentru Ponta din Senatul Statelor Unite. Nimeni nu se atinge de Laura Codruța Kovesi VIDEO

sursa foto Ambasada SUA

Viitorul ambasador al SUA în România a fost atenționat în Senatul american să aibă grijă de Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție. Președintele Comisiei pentru relaţii de politică externă a Senatului SUA, Ron Johnson, i-a transmis lui Hans Klemm, că dacă va fi confirmat în funcție, așteaptă de la el să se asigure că guvernul României o va sprijini pe „extraordinara Laura Kovesi”.

„Când am fost în România alături de senatorul Murphy am întâlnit-o pe acea femeie incredibil de curajoasă, Laura Kovesi, iar ca ambasador sper că vă veți asigura că va fi sprijinită de guvernul român, a spus Ron Johnson, după ce viitorul ambasador al SUA la București a spus că investitorii americani evită România din cauza corupției.

„Această prezență scăzută a firmelor americane este afectată de doi factori principali. Unul este corupția. România are în continuare o problemă serioasă cu corupția, în Uniunea Europeană este clasată pe ultimele locuri din punctul de vedere al țărilor afectate de corupție și impactul pe care îl are aceasta mediului de afaceri. Cealată cauză este infrastructura. Însă în ambele cazuri România face eforturi să își îmbunătățească mediul, se bazează pe ajutor european ca să schimbe infrastructura, mai ales în ceea ce privește drumurile, calea ferată și chiar energie.

Din cauza corupției, așa cum am spus în introducere și cum ați constatat și dumneavoastră la prima mână, au luat naștere instituții foarte puternice și curajoase,  care au un palmares impresionat din punctul de vedere al urmăririi corupției la nivel regional și național”.

Iată momentul:

Hans Klemm a răspuns în acest fel întrebării lui Ron Johnson care voia să afle care sunt prioritățile cooperării economice dintre cele două țări. Senatorul Ron Johnson a vizitat anul trecut România alături de John McCain și senatorul Christopher Murphy.

În discursul în fața comisiei, Hans Klemm a susținut că cea mai mare problemă a României rămâne corupția și a promis că în mandatul său va dubla susținerea pentru instituțiile anticorupție.

„În ultimul rând, dar poate cel mai important, România a depus eforturi importante şi serioase pentru eliminarea corupţiei la nivel înalt şi pentru a îmbunătăţi aplicarea principiilor statului de drept. După cum afirma vicepreşedintele Joseph Biden în cursul vizitei efectuate anul trecut în România, corupţia reprezintă un pericol evident şi activ pentru securitatea naţională a unui stat. Pentru combaterea corupţiei, un flagel care afectează vieţile tuturor cetăţenilor, România a construit instituţii independente puternice, zeci de oficiali de la nivel central şi local au fost investigaţi, inculpaţi şi condamnaţi. Dacă voi fi confirmat în funcţie, mă angajez să dublăm susţinerea acordată instituţiilor anticorupţie din România şi societăţii civile, pentru a consolida principiile statului de drept.”

Ambasadorul desemnat al SUA pentru România a mai declarat miercuri, în cadrul audierilor din Comisia pentru relaţii de politică externă a Senatului SUA, că România nu este vulnerabilă în ceea ce priveşte propaganda Federaţiei Ruse, iar parteneriatul cu SUA şi aliaţii este puternic.

Iată discursul complet:

„Este o onoare pentru mine să apar în faţa dumneavoastră astăzi în calitatea de persoană nominalizată de preşedintele Barack Obama pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite în România. Sunt recunoscător şi încântat de onoarea pe care preşedintele Barack Obama şi secretarul de Stat John Kerry mi-au oferit-o. Dacă voi fi confirmat în funcţie, mă angajez să promovez interesele Statelor Unite şi să protejez cetăţenii americani, precum şi să consolidez relaţiile cu aliatul nostru excelent şi cu partenerul nostru România.

România este un partener ferm şi contribuie semnificativ la misiunile pentru menţinerea păcii şi securităţii pe plan internaţional. De ani întregi, România se numără printre principalele zece ţări care au contribuit cu trupe în Afganistan, mai întâi pentru Misiunea Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate, acum pentru misiunile de asistenţă. Pentru a demonstra angajamentul în favoarea apărării la nivel european, România găzduieşte o bază în cadrul sistemului european antirachetă; în plus, România este casă pentru sute de membri ai Forţelor navale şi ai armatei americane, fiind şi un centru regional pentru echipamente logistice. România a avut o poziţie fermă alături de Statele Unite, pentru a răspunde agresiunii ruse în regiune. Dacă voi fi confirmat, voi lucra cu hotărâre pentru a consolida atât rolul României în cadrul NATO, cât şi parteneriatul nostru bilateral.

De asemenea, România are un rol-cheie în a asigura prosperitatea sud-estului Europei. Prin experienţa îndelungată în industria petrolului şi gazelor, România este bine plasată pentru a ajuta Europa să îşi diversifice sursele şi infrastructura de tranzit în domeniul energetic. În acest sens, România trebuie să susţină cooperarea regională, diversificarea sistemelor energetice şi să eficientizeze sistemul propriu pentru transportul gazelor. Dacă voi fi confirmat, mă angajez să aprofundez angajamentul Statelor Unite faţă de România în materie de securitate energetică. Domeniul tehnologiei informaţionale este o altă zonă în care România are un potenţial uriaş, lucru sugerat de prezenţa în creştere a firmelor americane de profil în această ţară.

Îndemnăm România să adopte reforme suplimentare pentru accelerarea dezvoltării economice şi pentru prosperitatea poporului român, inclusiv prin crearea mai multor oportunităţi pentru exporturi şi investiţii americane. Dacă voi fi confirmat, sunt nerăbdător să cooperez cu liderii politici din România şi cu mediile de afaceri din ambele ţări pentru promovarea investiţiilor, inclusiv în negocierile pentru Acordul de parteneriat transatlantic.

În ultimul rând, dar poate cel mai important, România a depus eforturi importante şi serioase pentru eliminarea corupţiei la nivel înalt şi pentru a îmbunătăţi aplicarea principiilor statului de drept. După cum afirma vicepreşedintele Joseph Biden în cursul vizitei efectuate anul trecut în România, corupţia reprezintă un pericol evident şi activ pentru securitatea naţională a unui stat. Pentru combaterea corupţiei, un flagel care afectează vieţile tuturor cetăţenilor, România a construit instituţii independente puternice, zeci de oficiali de la nivel central şi local au fost investigaţi, inculpaţi şi condamnaţi. Dacă voi fi confirmat în funcţie, mă angajez să dublăm susţinerea acordată instituţiilor anticorupţie din România şi societăţii civile, pentru a consolida principiile statului de drept. Domnilor senatori, România este un prieten, un partener strategic și un aliat puternic.

Dacă voi fi confirmat în funcție, voi lucra cu dumneavoastră în numeroasele domenii care țin de interesul Americii în România. Aștept să vă primesc la București, unde veți vedea la prima mână munca extraordinară făcută de ambasada noastră, în numele poporului american.”

Senatorul Ron Johnson: Care sunt prioritățile din punctul de vedere al cooperării economice între țările noastre? 

Știu că știți multe despre România, ca rezultat al vizitei pe care ați făcut-o anul trecut. Țara are un mare potențial, a înregistrat dintre cele mai rapide creșteri economice din Uniunea Europeană, nu este foarte îndatorată și e sănătoasă din punct de vedere fiscal și are o populație educată. Ca rezultat, există deja o prezență substanțială a investitorilor americani în țară, mai ales în sectorul energetic, IT și al manufacturilor. Totuși cred că existe un mare potențial pentru ca firmele americane să își sporească prezența în România și să crească exporturile pentru a susține creșterea economică de aici, de acasă.

Această prezență scăzută a firmelor americane este afectată de doi factori principali. Unul este corupția. România are în continuare o problemă serioasă cu corupția, în Uniunea Europeană este clasată pe ultimele locuri din acest punct de vedere al țărilor afectate de corupție și impactul pe care îl are aceasta mediului de afaceri. Cealată cauză este infrastructura. Însă în ambele cazuri România face eforturi să își îmbunătățească mediul, se bazează pe ajutor european ca să schimbe infrastructura, mai ales în ceea ce privește drumurile și calea ferată și chiar energie.

Din cauza corupției, așa cum am spus în introducere și cum ați constatat și dumneavoastră la prima mână, au luat naștere instituții foarte puternice și curajoase,  care au un palmares impresionat din punctul de vedere al urmăririi corupției la nivel regional și național.

Senatorul Ron Johnson: Când am fost în România alături de senatorul Murphy am întâlnit-o pe acea femeie incredibil de curajoasă, Laura Kovesi, iar ca ambasador sper că vă veți asigura că va fi sprijinită de guvernul român.”

La 25 martie, preşedintele american, Barack Obama, l-a nominalizat pe Hans G. Klemm în funcţia de ambasador în România. Klemm, un diplomat de carieră, este consilier al subsecretarului pentru Management la Departamentul de Stat, o funcţie pe care o deţine din ianuarie 2015. A ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat. El este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford. Ultimul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul la 14 decembrie 2012.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares