Oct 15, 2021, 22:38

Avion TAROM a luat foc la 5 minute de la decolare. De ce este ţinut secret raportul de control la mentenanţa TAROM?

sursa foto Borboly Csaba

Un avion al companiei TAROM a luat foc la 5 minute după decolarea din Budapesta. Incidentul a fost relatat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de Facebook. Csaba a povestit că imediat după decolare, cabina piloţilor s-a umplut de fum şi un motor s-a oprit. Avionul s-a întors păe pistă cu un motor defect, dar nimeni nu a fost rănit.

Compania TAROM a confirmat faptul că aeronava RO 236 care a decolat de la Budapesta la ora 13.12 UTC cu destinaţia Bucureşti, s-a întors la aeroportul Budapesta după 5 minute de zbor din cauza „unei semnalizari necorespunzatoare la motorul nr 2.” „Echipajul a acţionat conform procedurilor standard în această situaţie şi a aterizat, în deplină siguranţă pe aeroportul din Budapesta”, susţine TAROM într+un comunicat.

Problemele de mentenanţă de la TAROM au făcut subiectul unui control efectuat la ordinul fostului ministru al Transporturilor, Ghiocel Matache, la finalul anului trecut, chiar înainte de demisia Guvernului Ponta.

În 19 octombrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut public lui Ghiocel Matache, să analizeze „ce se întâmplă la Tarom”, în conditiile în care s-au „primit la partid foarte multe sesizări din rândul celor care lucreaza acolo”.

„Au sesizat anumite pericole potenţiale generate de nivelul de mentenanţă”, a spus Dragnea, într-o conferinţă de presă. Dragnea  a precizat atunci că i-a transmis ministrului  sa „discute cu conducerea (Tarom), să vadă cum poate fi sprijinită să ia măsurile corecte”.

„Dacă ce a ajuns la noi e adevarat nu e în regula deloc”, a comentat Dragnea, în octombrie.

Surse politice au declarat la vremea respectivă că acel raport, care a fost realizat de către ministrul Matache, au scos la iveală fapte foarte grave legate de starea tehnică în care se află aeronavele din flota TAROM, despre care se spunea, în culisele politice, că „au roţile înnodate cu trei rânduri de sârmă” şi că sunt pericole zburătoare. Ulterior însă, raportul a fost dat uitării, la PSD trecându-se sub preş informaţiile legate de acesta, care fusese solicitat chiar de către preşedintele partidului. Motivul ar fi fost chiar gravitatea celor constatate la faţa locului, care ar fi generat un scandal pe care nu ar fi putut să îl gestioneze guvernul Ponta.

Întrebarea este însă, de ce actualul ministru tehnocrat, fără constrângerea politică a intereselor de partid, nu îl face public.

sursa foto Borboly Csaba
sursa foto Borboly Csaba
sursa foto Borboly Csaba
sursa foto Borboly Csaba

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares