Mar 25, 2023, 22:13

B1tv îl acuză pe socrul lui Victor Ponta că ar fi agent acoperit al serviciilor secrete

b1

Postul de televiziune B1 susține că Ilie Sârbu ar fi ofițer acoperit al serviciilor secrete. Realizatorul tv Sabin Orcan a difuzat miercuri, în emisiunea sa, o serie de informații despre apartenența lui Ilie Sârbu la structurile de informații, spunând că socrul premierului ar fi devenit colaborator al fostei Securități la vârsta de 21 de ani.

„Sabin Orcan continuă seria de dezvăluiri, în cadrul emisiunii „X-Press„, despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii-cheie în stat. Al doilea nume aflat pe „Lista Fantomelor Securității” este Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii, liderul PSD, senator social-democrat și socrul premierului Victor Ponta.

Potrivit site-ului Senatului, Sârbu este membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (din 2009), în Comisia comuna specială a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea pachetului de legi privind securitatea națională (din 2011), în Comisia pentru sănătate publică (în perioada 2008 – 2009), în Comisia Comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea propunerilor legislative depuse și elaborarea unei propuneri legislative privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului (în perioada martie – aprilie 2009).

În ceea ce privește experiența profesională, Sârbu a fost profesor la Seminarul Teologic Caransebeș (1976 – 1978), apoi director (1978 – 1981). În perioada 1981 – 1991 a fost consilier economic al Mitropoliei Banatului.

Referitor la studiile pe care social-democratul le are, în anul 1975 a devenit licențiat în Teologie. Apoi, în 1985, a mers în Elveția unde a urmat o specializare în ecumenism, iar în 1989 a fost în Germania la un curs de marketing și management – relații bănci. Și după 1989 a fost plecat la diverse specializări, în 1990 fiind plecat la o firmă din Germania unde a făcut un curs de perfecționare, iar în 1994 urmând un alt curs de finanțe-bănci tot în Germania.

O acuzație a mai fost făcută de Liviu Turcu, „ultimul defector important al serviciului de spionaj din România”, care a fost angajat din 1976 în DIE, iar în 1989, în timp ce se afla în misiune la Viena, a solicitat azil politic în SUA, fiind condamnat la moarte în comunism. Astfel, în 2005, Turcu îi acuza pe 11 politicieni că au legături cu securitatea, pe locul 10 din 11 se afla Sârbu.

În schimb, Ilie Sârbu spunea tot în 2006 că Turcu a trădat sistemul militar, colegii și țara și „nu ar trebui să ascultăm ce spune un trădător”. Între timp au apărut și alte acuzații la adresa lui Sârbu, fiind vorba de senatorul Valer Marian care a depus o sesizare penală

În emisiunea „X-Press” s-a făcut referire și la Patriarhul Daniel, numele său apărând într-una dintre misiunile pe care Sârbu le-ar fi îndeplinit în străinătate, Patriarhul fiind „profesor și director adjunct la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveția) și profesor asociat la Institutul Ecumenic din Geneva și Fribourg (Elveția)”, potrivit sesizării penale a lui Valer Marian.

Conform aceleiași sesizări penale, Sârbu ar fi fost folosit ca agent secret și după 1990, cursurile de specializare efectuate în această perioadă fiind o dovadă în acest sens.”, scrie site-ul B1tv.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares