Iun 7, 2023, 11:11

Bali Confidential (II). Artă, vraci, lupte de cocoşi şi alte distracţii pe Insula Zeilor

Orezărie în Bali

În afară de ceremoniile religioase, pe care le întâlneşti la tot pasul, aplecarea către artă reprezintă cea de-a doua mare calitate a locuitorilor din Bali. Oraşul Ubud este fără îndoială centrul artistic al insulei, fiind cunoscut în toată lumea pentru picturile, decoraţiunile sculptate în lemn, obiectele de cult sau bijuteriile făcute aici.

Arta reprezintă şi o sursă importantă de venituri pentru balinezi, astfel încât, într-un oraş precum Ubud veţi fi pur si simplu copleşiţi de numărul mare de ateliere de pictură sau sculptură, în lemn sau piatră, de fabrici de bijuterii, sau magazine cu produse de artizanat. Multe dintre aceste produse merg către export, altele astâmpără pofta de shopping a milioanelor de turişti care vin în Bali, iar ce mai rămâne decorează casele şi templele balineze. De altfel, cea mai mare parte din arta locală se învârte în jurul ceremoniilor şi tradiţiilor hinduse, fiind reprezentări ale zeilor locali sau obiecte de cult.

Cocoşi în ring

În Bali veţi intra în contact cu tradiţii spectaculoase, chiar dacă unele nu sunt pe gustul călătorilor occidentali. Un exemplu îl reprezintă luptele de cocoşi care, deşi ilegale (din câte am înţeles sunt permise doar la anumite sărbători religioase :)) sunt organizate totuşi în clandestinitate, în special în localităţile rurale. Un localnic mi-a spus râzând că dacă voi vede mai mulţi bărbaţi cu priviri conspirative, adunaţi într-un loc dosit, atunci aş putea să-i întreb, fără teama de a greşi, unde pot paria pe lupta de cocoşi. Nu cunosc mai multe detalii, pentru că nu am vrut totuşi să particip la un astfel de eveniment, dar dacă va plac „distracţiile” sângeroase puteţi întreba orice ghid care, cu siguranţă, vă va satisface curiozitatea….continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares