Restructurarea sectorului bancar din Grecia ar putea afecta serios și clienții români. Mai multe bănci care activează și în România s-ar putea închide pentru a fi preluate de rivalii mai puternici din cauza crizei. Scenariul avansat de analiștii de la Reuters, care citează surse guvernamentale de la Atena, pare tot mai plauzibil. Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat pentru prima dată că șansele de a ajunge la un acord cu premierul Tsipras și a salva sectorul bancar sunt tot mai mici. „Nu știu, de data asta e foarte dificil”, a spus șeful BCE pentru publicația Il Sole. Mai mult, Draghi nu crede că Rusia are destui bani să salveze Grecia.
„Nu cred că o poate salva, nu văd Rusia ca pe un risc real. Mai mult, nu au bani nici pentru ei”, a spus Mario Draghi.
Cele patru mari bănci ale Greciei – Banca Națională, Eurobank, Piraeus și Alpha Bank – ar putea fuziona pentru a rămâne doar două, o măsură care va stârni furia populară, dar care a fost aplicată cu succes atât în Cipru, cât și în Spania, în perioada crizei financiare. Iar asta se va întâmpla, chiar dacă Grecia va beneficia în ultimul moment de fonduri suplimentare de la BCE pentru a ținte sectorul bancar în viață, spun aceleași surse guvernamentale pentru Reuters.
Grecia este acum în situația de a nu mai avea soluție salvatoare. Orice fuziune, sau infuzie de capital, ar avea nevoie de timp.
„Economia Greciei este o ruină. Asta înseamnă că băncile au nevoie să repornească. E nevoie de măsuri urgente în urma unui eventual acord între Atena și zona Euro. Cipru ar putea fi modelul nostru”, spun sursele jurnaliștilor englezi.
Banca Centrală Europeană va continua să blocheze împrumuturile de urgenţă destinate băncilor elene, iar măsurile de control al capitalului vor fi menţinute până când autorităţile vor ajunge la un acord cu creditorii.
„Eurosistemul nu trebuie să suplimenteze lichidităţile Greciei, iar controlul capitalului trebuie să rămână în vigoare până va fi convenit un program corespunzător de sprijin şi va fi asigurată solvabilitatea Guvernului şi a sistemului bancar elen”, a declarat Jens Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor BCE și şef al Bundesbank, banca centrală germană.
Grecia pregăteşte un pachet de reforme în valoare de 12 miliarde de euro pe o perioadă de doi ani, dorind să pună capăt recesiunii, după mai multe luni de negocieri fără succes cu creditorii internaţionali. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.
Băncile elene sunt închise de aproximativ zece zile, în contextul pericolului iminent al intrării țării în incapacitate de plată. Și vor rămâne așa până luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicată în continuare. Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limită până vineri să prezinte un program de reforme în schimbul unor noi ajutoare.
0 Comentarii