Mar 25, 2023, 21:33

Băncile, îngenunchiate de deputaţi: Creditul se stinge după executarea imobilului ipotecat

Daniel Zanfir, initiatorul legii

Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat marți raport favorabil proiectului de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Proiectul a fost susținut de toți membrii comisiei, de la toate partidele parlamentare și urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților care este for legislativ decizional în acest caz.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru stingerea în acest mod a datoriilor sunt: între părți s-a încheiat un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligațiilor asumate prin contractul de credit.

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-și plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat creditele.

„Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu își mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reușesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situația în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgență”, a precizat Zamfir, citat de Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, acest proiect, care transpune prevederile Directivei 17/2014 a Parlamentului European, își propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării unui credit, să stingă integral obligația acestuia.

„Darea în plată reprezintă o soluție echitabilă atât pentru debitor, cât și pentru creditor care la momentul acordării creditului a apreciat că imobilul adus ca garanție acoperă valoarea acordată”, mai indică expunerea de motive.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares