Iun 6, 2023, 06:47

LIVE UPDATE „GREXIT” Agenţia de rating Fitch trimite Grecia la „gunoi”. Ţara, nerecomandată investitorilor

Credit foto: independent.co.uk

UPDATE 20: Agenţia americană de rating Fitch a trimis Grecia în categoria „junk”(n.r. gunoi). Este ultima treaptă înainte de intrarea în incapacitate de plată. Ratingul „junk” înseamnă că Grecia a devenit din acest moment nerecomandată investitorilor şi că Guvernul Tsipras nu mai are capacitatea de a-şi plăti datoriile.

UPDATE 19: Protest uriaş în favoarea rămânerii Greciei în Uniunea Europeană şi zona Euro în faţa Parlamentului de la Atena. Piaţa Syntagma a fost umplută de zeci de mii de proeuropeniIMAGINI LIVE

syntagma

UPDATE 18: Eurogrupul reunit de urgenţă la Bruxelles a respins propunerea guvernului de la Atena de prelungire a termenului de plată scandent astăzi. „Este imposibil”, a spus ministrul finlandez de Finanţe. 

UPDATE 17: Obama spune că este extrem preocupat de problemele din Grecia, care ar putea lovi atât Europa, cât şi Statele Unite. 

„Dacă Europa nu creşte aşa cum ar trebui, asta are un mare impact asupra noastră. Este o situaţie pe care am monitorizat-o tot anul”, a spus Barack Obama în timpul unei întrevederi cu preşedintele Braziliei.

UPDATE 16: Cancelarul german Angela Merkel respinge orice fel de negociere cu guvernul de la Atena înainte de referendum. Aşa arată buletinul de vot care va fi folosit duminică:

buletin vot

UPDATE 15: Grecia a prezentat creditorilor internaţionali o nouă propunere de restructurare a datoriilor pentru următorii doi ani, chiar înaintea termenului limită al tranşei scadente de 1,6 miliarde de euro. Miniştrii de Finanţe din Eurogrup discută propunerea în această seară. În caz contrar, Grecia se îndreaptă spre incapacitate de plată. Comisia Europeană îi aruncă lui Tsipras un ultim colac de salvare.

letter greece.jpg

UPDATE 14: Șeful Comisiei Europene vrea ca Tsipras să accepte oferta creditorilor și să înceapă imediat o campanie în favoarea rămânerii Greciei în zona Euro, iar rezultatul să se reflecte în referendumul de duminică. Televiziunile private elene, precum MegaTV, Skai, ANT1, Alpha, fac o campanie puternică împotriva guvernului Tsipras, sprijinit doar de televiziunea de stat ERT,  închisă în 2013 din cauza măsurilor de austeritate.

UPDATE 13: Șeful Comisiei Europene, Jean Claude Junker și președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, i-au propuns lui Tsipras un nou acord. Potrivit presei elene, premierul grec ar urma să zboare în această noapte la Bruxelles și să analizeze, înainte de referendum, o nouă ofertă. Președintele Greciei confirmă că a purtat mai multe discuții la nivel înalt cu oficiali din toată lumea și asigură că va trece peste puterile sale constituționale ca să se asigure că Grecia va rămâne în zona euro. Cabinetul primului ministru a confirmat că existe negocieri foarte avansate cu creditorii internaționali. Echipa de negociatori de la Atena asigură că băncile vor fi deschise după referendumul de duminică. 

UPDATE 12: Ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis, a confirmat oficial că Grecia nu va plăti datoria către FMI.  Neplata tranșei de 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă astăzi, 30 iunie, va pune Grecia în situația să piardă 7,2 miliarde de euro, fonduri de finanțare.

UPDATE 11: Canalul elen de televiziune, Skai TV, susține că Tsipras a trimis o nouă propunere creditorilor internaționali. Executivul de la Berlin spune că este mult prea târziu pentru a cere o prelungire a termenului de plată.  În schimb, negociatorul guvernului Tsipras,  Euclid Tsakalotos, suține că doar dacă Grecia primește o ofertă de nerefuzat, va reconsidera rezultatul votului de la referendum.

UPDATE 10: Partidul de guvernământ al premierului Tsipras, Syriza, va pleca de la putere dacă grecii vor decide să rămână în Uniunea Europeană la referendumul de duminică

UPDATE 9: China „dorește ca Grecia să rămână în zona euro” și să ajungă la un acord cu creditorii, a spus premierul chinez, Li Keqiang, aflat în vizită la Bruxelles. 

„Ce dorește China este să vadă o Europă unită, o Europă prosperă și un euro puternic pentru că aceasta servește nu doar intereselor Europei, dar și celor ale Chinei și lumii întregi. China a devenit unul din principalii parteneri comerciali ai Europei. În plus, este, de asemenea, o chestiune care privește stabilitatea financiară mondială și relansarea economică. Din acest motiv, China dorește ca Grecia să rămână în zona euro și îi îndemnăm pe creditorii în cauză că găsească rapid un acord cu guvernul grec și să avanseze în discuțiile lor, pentru ca atât Grecia cât și Europa să depășească provocările și criza actuală.”

Angela Merkel: „Grecia a primit o ofertă generoasă.”

UPDATE 8: Grecii au retras în ultimele zile aproximativ un miliard de dolari din bănci, potrivit CNN. Acesta a fost motivul real pentru care s-a decis închiderea băncilor pentru următoarele 6 zile.

Junker: Să pui o democrație înaintea altor 18 nu face cinste Greciei și nu este corect față de cetățenii greci

UPDATE 7: Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene: „Mă simt puțin trădat. Am propus Greciei un pachet corect de reforme, care nu presupune tăieri de salarii sau de pensii. Este un pachet de măsuri care asigură creștere economică. M-am așteptat ca guvernul grec să îl susțină în fața electoratului. Nu este un pachet stupid de austeritate, dar unele măsuri vor durea. Pachetul merge însă mai departe de măsurile fiscale. Guvernul grec a fost de acord deja cu o parte dintre ele. Consolidarea fiscală înseamnă menținerea politicilor fiscale. Sistemul de pensii are nevoie de măsuri imediate pentru a putea fi susținut. Să pui o democrație înaintea altor 18 nu face cinste Greciei și nu este corect față de cetățenii greci. De ce Grecia are prețul energiei dintre cel mai mari din Europa? De ce este colectarea atât de slabă? Autoritățile Greciei au plecat pe neașteptate de la masa negocierilor, vineri. Ce știe cu adevărat poporul grec despre măsurile pe care le-am propus guvernului grec? Mă adresez presei pentru că poporul trebuie să știe adevărul până duminică. Referendumul este un act democratic. Dar trebuie să știe toată povestea și să știe că din partea noastră, ușa este deschisă. Mă simt jenat că trebuie să spun asta iar și iar. Nu voi dezamăgi niciodată poporul grec. El face parte din familia europeană. Aș vrea să îi rog să voteze DA la referendum. Dacă poporul grec spune DA propunerilor noastre, e foarte bine, chiar dacă guvernul le refuză. Nu ar trebui să vreți să vă sinucideți pentru că vă e frică de moarte.”

UPDATE 6:  Euro este în cădere liberă pe Bursa din Asia, prima care a deschis după haosul din Grecia. Moneda europeană pierde dramatic în faţa dolarului, dar şi a yenului japonez.

UPDATE 5: Limita maximă ce va putea fi scoasă din bancomate va fi impusă la 60 de euro pe zi, începând de marţi (Surse guvernamentale citate de Reuters).

UPDATE 4: Un protest pentru ieşirea Greciei din Uniunea Europeană are loc în aceste momente în Atena. Oamenii cer conaţionalilor să voteze NU la referendumul de duminică.

Fostul premier grec, Antonis Samaras îl somează pe Tsipras să destituie guvernul în favoarea unuia de unitate naţională.

„Ţara noastră are nevoie să rămână în inima Europei şi în zona Euro. Domnul Tsipras trebuie să continue negocierile”, a declarat liderul partidului Noua Democraţie.

UPDATE 3: Premierul Greciei s-a adresat naţiunii în urmă cu scurt timp şi a confirmat decizia Consiliul de Stabilitate Financiară de la Atena.

„Banca Naţională a fost forţată să recomande vacanţă bancară şi introducerea controlului de capital. Banca Centrală Europeană şi alte instituţii internaţionale sunt vinovate pentru încercarea de obstrucţionare a referendumului democratic convocat pentru duminică. Este o insultă care face de ruşine democraţia europeană”, a spus premierul Alexis Tsipras.

Preşedintele Barack Obama a vorbit cu Angela Merkel despre criza din Grecia. Cei doi lideri au văzut de acord că trebuie făcute toate eforturile care Grecia să îşi reia parcursul european şi să continue în zona Euro. Instituţiile financiare americane monitorizează cu mare atenţie situaţia, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

UPDATE 2: Grecia va impune limite transferurilor bancare, interne sau externe, retragerilor de bani de la bancomate, încasarea cecurilor, şi accesul la depozitele de economii. Anunţul oficial va fi făcut în scurt timp de ministrul de Finanţe. Premierul Tsipras ar putea să se adreseze naţiunii, potrivit presei elene.

UPDATE: Bursa de la Atena nu va deschide mâine, potrivit unor surse Reuters, care vorbesc şi de posibilitatea ca băncile elene să fie închise toată săptămâna.

Băncile din Grecia vor rămâne închise mâine, a decis în urmă cu puţin timp Consiliul de Stabilitate Financiară de la Atena. Informaţia a fost confirmată de şeful de la Atena al Piraeus Bank, una dintre băncile elene prezente şi în România.

Asta după ce Banca Centrală Europeană a anunţat tot astăzi că îngheaţă fondul de urgenţă alocat băncilor din Grecia(ELA) la nivelul de vineri. Această măsură pune şi mai multă presiune pe guvernul Tsipras, dar şi pe Bancă Naţională a Greciei care ar putea impune încă de mâine limite de retrageri cash de la bancomate. Analiştii spun că decizia BCE dă un minim răgaz oamenilor să îşi scoată o parte dintre economii. Marţi însă, toate lichidităţile s-ar putea bloca, dacă Banca Centrală nu intervine.

Guvernul britanic a emis în urmă cu puţin timp o avertizare de călătorie pentru turiştii britanici care şi-au planificat vacanţa de vară în Grecia.

„Moneda Greciei este euro. Când plecaţi din Marea Britanie va trebui să aveţi mai multe mijloace de plată decât cele necesare în mod normal(cash, card de credit, card de debit). Turiştii care merg în Grecia ar trebuie să ia în calcul posibilitatea ca serviciile bancare, inclusiv bancomatele, de pe tot teritoriul grec ar putea fi limitate. Asiguraţi-vă că aveţi destui Euro, bani gheaţă, care să vă acopere urgenţele, circumstanţele neprevăzute sau orice fel de prelungire a vacanţei.”

În următoarele ore Ministerul român al Afacerilor Externe ar putea emite o avertizare similară de călătorie pentru zecile de mii de turişti români care şi-au planificat concediul în Grecia.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares