Feb 3, 2023, 08:45

Bănicioiu le-a promis medicilor creșterea salariilor cu 73%

medici greva

Calculele făcute de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate indică faptul că o primă etapă de creştere sustenabilă a salariilor în sistemul sanitar ar putea fi făcută din octombrie, a declarat luni, după discuţiile de la MS, prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, citat de Mediafax.

Liderul sindical a declarat, la finalul discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Nicolae Bănicioiu, că se doreşte o creştere mai substanţială a salariilor mici din sănătate, iar din calculele făcute până acum ar fi rezultat că este posibilă o primă creştere începând din luna octombrie.

Marius Sepi a precizat că până acum nu s-a discutat despre procentele de creştere, urmând ca acest lucru să fie discutat şi negociat în cursul zilei de marţi, când ministrul Sănătăţii ar trebui să aibă întâlniri cu alţi actori din domeniu, dar şi cu premierul Victor Ponta.

„Noi nu am discutat procente. Ce pot să vă spun este că, dacă pentru bugetari, până în acest moment, ştim că ar fi trei etape de creştere, pentru sănătate se prefigurează patru etape de creştere pentru a fi sustenabil. Dacă noi am spune acum colegilor noştri, peste 200.000 de salariaţi, că de mâine se dublează sau se triplează salariile în condiţiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem lideri responsabili, avem în spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, eşalonat, să le crească salariile. Suntem interesaţi să creştem repede salariile mici din sănătate, să asigurăm condiţii mai bune pentru spitale”, a spus Sepi.

El a mai spus că în draftul Legii salarizării este prevăzută o creştere de 73 la sută pentru întreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal şi de Legea bugetului.

„Pe noi ne interesează care este economia făcută prin introducerea cardului naţional de sănătate. Vrem nişte calcule clare pe care să şi le asume Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări, împreună cu premierul şi cu cei de la Ministerul de Finanţe, prentu că vrem să avem o lege sustenabilă”, a mai spus liderul sindical.

El a mai precizat că Federaţia Sanitas reuneşte medici, asistenţi medicali, personal tehnic administrativ, farmacişti, fochişti etc, iar negocierile privind creşterile salariale îi vizează pe toţi.

„Vazând noua grilă de salarizare propusă, sunt mulţumit. Medicii cu care am discutat au fost foarte clari: două salarii medii pe economie, undeva la 3.700 de lei, ar fi suficient ca bază de plecare”, a mai spus Sepi.

El a adăugat că din documentele oficiale pe care le-a văzut, rezultă că majorările salariale ar trebui să se facă până în decembrie 2017, nu până în 2018, cum s-a vehiculat.

„În octombrie sau decembrie ar putea fi prima etapă de creştere, în acest an. Vor fi cel puţin două etape de creştere în 2016 şi următoarea ar putea fi în decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a mai spus Marius Sepi.

Întrebat dacă medicii vor face grevă, prim-vicepreşedintele Sanitas a precizat că, atâta timp cât sunt negocieri, conducerea federaţiei va respecta mandatul dat de consiliul naţional şi legislaţia în vigoare.

„La acest moment, grevă generală poate să organizeze doar un sindicat reprezentativ, adică Sanitas. În acest moment, nu avem acest mandat pentru că suntem în negocieri. În cazul în care negocierile ar putea să eşueze, ceea ce nu cred, atunci Sanitas va urma procedurile legale şi va face grevă. Dar să inciţi oamenii pe Facebook că faci grevă generală, în condiţiile în care sunt negocieri, mie mi se pare inutil”, a mai spus Sepi.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares