Iun 2, 2023, 02:40

Barack Obama, primul președinte care merge la închisoare pentru a apăra infractorii

la-na-obama-visits-prison-pictures-20150716-001

Barack Obama a devenit primul președinte american în exercițiu vizitează o închisoare din SUA. Șeful statului a mers joi la centrul federal de detenție de la El Reno, în Oklahoma, pentru a trage un semnal de alarmă față de deficiențele unui sistem penitenciar printre cele mai scumpe și mai aglomerate din lume, cu mult în fața Chinei și Rusiei. Cu 2,2 milioane de deținuți pe teritoriul țării, SUA ține în spatele gratiilor mai mulți bărbați și femei decât 35 de țări europene la un loc.

Un sfert din numărul de deținuți din întreaga lume este concentrat în închisorile americane, în timp ce SUA nu reprezintă decât 5% din populația mondială, spune Barack Obama.

„Trebuie să ne gândim dacă asta este cea mai inteligentă cale pentru noi să controlăm infracționalitatea și reabilitarea individului”, a spus Obama din centrul de detenție El Reno, în care se află 1300 de oameni, adică 146% din capacitatea închisorii.

Președintele Statelor Unite a stat de vorbă și cu 6 deținuți care nu sunt închiși pentru infracțiuni cu violență, moment ce va fi difuzat în exclusivitate de HBO.

„Acești tineri au făcut greșeli care nu sunt foarte diferite de cele făcute de mine. Diferența este că ei nu au avut susținere, nu au avut parte de a doua șansă și nici de resursele care le-ar fi permis să supraviețuiască acestor greșeli”, a spus Barack Obama, care a recunoscut cu altă ocazie că a consumat droguri precum marijuana și cocaină în tinerețe.

Obama intenționează să elimine pedepsele minime pentru posesia sau vânzarea de droguri și să reducă detenția în izolare. Bugetul închisorilor americane este de 80 miliarde de dolari în fiecare an, o treime din bugetul Ministerului Justiției.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares