Mai 30, 2023, 23:31

Băsescu îl laudă pe Putin și cere negocieri cu Rusia: „Eu îl știu pe Putin. Este un om cu care poți discuta direct”

Traian Băsescu a declarat marți la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului că țara noastră trebuie să înceapă discuțiile cu Moscova privind unirea României cu Republica Moldova și a susținut că Putin este un om cu care se poate discuta direct.

De menționat că reprezentanții diplomației americane au cerut în mod repetat oficialilor de la bucurești, potrivit unor surse politice, să nu mai abordeze în public subiectul unirii Republicii Moldova cu România, aceasta fiind una dintre temele favorite ale propagandei de la Moscova. Potrivit analizelor diplomației americane, deschiderea unui astfel de subiect ar duce la o adâncire fără precedent a crizei de la Chișinău, în contextul existenței unei largi susțineri pro-moscovite. 

„Eu zic că sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuții cu Moscova pe această temă, dar având la bază cunoașterea faptului că cetățenii Republicii Moldova doresc acest lucru”, a afirmat fostul președinte al țării, Traian Băsescu.

El a menționat că România trebuie să folosească argumentul că în Republica Moldova trăiește o minoritate românească, pornind de la acțiunile și declarațiile Moscovei, respectiv că își apără cetățenii vorbitori de limbă rusă.

„Aceste abordări în discuția cu Moscova, spre exemplu, trebuie să pornească exact de la ceea ce face și spune Moscova. A ocupat Anhazia și Osetia, în Georgia, spunând că apără cetățenii georgieni de limbă rusă. Asta a fost justificarea lui Putin că oriunde în lumea asta vor fi majorități, pe bucățele de teritorii, vorbitoare de limba rusă, Mama Rusia își asumă să aibă grijă de ei și să îi protejeze. Pe o asemenea teorie, România este îndreptățită să discute cu Moscova, faptul că în Republica Moldova trăiește o minoritate românească și de pe acest postament pot pleca discuțiile. Sigur, vă spun deschis, un singur lucru nu se va putea discuta cu Moscova, dacă o astfel de abordare va exista și ar însemna să existe curaj la București: Transnistria. (…) Deci, din acest punct de vedere cred că ar trebui să începem discuțiile cu Moscova, ele vor dura mult, dar probabil se vor suprapune cu timpul în care în Republica Moldova se va ajunge la o majoritate care să dorească Unirea”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că diplomația română trebuie să fie mai energică și să nu mai existe temeri de a nu supăra Moscova, întrucât „Putin este un om cu care se poate discuta direct”.

„Diplomația care are rădăcini înainte de 1989 este o diplomație a prudenței excesive și a unei temeri de a nu supăra Moscova. Or, eu îl știu pe Putin. Este un om cu care poți discuta direct, chiar dacă o ține pe a lui. Dar, ca întâi trebuie să începi o discuție ca să vezi ce vrea. (…) Moscova nu este atât de opacă cum pare și nici Bucureștiul nu este atât de opac cum pare în relațiile cu Moscova. Sigur, la București se simte o politică extrem de prudentă față de Moscova și nu numai față de Moscova. Pentru că nu s-au mai făcut progrese de doi ani încoace. Însă Bucureștiul are obligația să treacă peste tipul de diplomație bătrânicioasă și să vină la o diplomație energică, cel puțin în problema Republicii Moldova”, a spus Băsescu.

 

Fostul șef al statului s-a declarat și împotriva abordărilor potrivit cărora nu este potrivită o discuție cu Moscova pe această temă din cauza tensiunilor din zonă.

„Cei care spun datorită tensiunilor din regiune este nepotrivă o discuție cu Moscova pe această temă, eu le spun că nu. O astfel de situație poate genera discuții și poate să ne aducă la masa tratativelor. Unii vor spune ‘Dar de ce să discutați cu Moscova? De ce Bucureștiul să discute cu Moscova?’ Păi Bucureștiul este păgubitul și fosta Uniune Sovietică este beneficiara pactului Ribbentrop-Molotov. Așa că cine să discute, dacă nu Bucureștiul? În plus, Europa are precedente. Precedentul german. Și Germania a fost ruptă și iată că a putut să se reunifice, cu acordul celor care au rupt-o. Adică SUA, Marea Britanie, Uniunea Sovietică. De ce România nu s-ar putea reîntregi și cred că subiectul trebuie abordat, mai ales acum, în preajma împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Cred că merită să încercăm, că diplomația noastră are obligația să creeze condiții ca aceste discuții să înceapă. De bună seamă, în primul rând cu Moscova”, a mai precizat Băsescu.

El a mai explicat care sunt atât avantajele pentru Republica Moldova în urma unirii cu România, printre care dezvoltarea economică sau garantarea securității, dar și avantajele pe care România le-ar avea, cum ar fi creșterea populației, a suprafeței, a numărului de deputați în Parlamentul European.

„Aș concluzia spunând că în momentul de față Unirea României cu Republica Moldova depinde strict de cetățenii Republicii Moldova și de politicienii de la Chișinău. Niciodată, Parlamentul României sau un referendum în România nu ar fi împotriva Unirii. Problema este ce s-ar întâmpla în Republica Moldova în cazul unui referendum sau în cazul unui vot în Parlament. Ar trece sau nu ar trece întrebarea: vreți să vă uniți cu România?”, a spus Traian Băsescu.

În finalul răspunsurilor pe care le-a dat pe această temă participanților la lucrările Universității de Vară, fostul șef al statului a afirmat că Partidul Mișcarea Populară este singurul care are ca obiectiv de țară unirea României cu Republica Moldova și că el nu are nimic mai scump, în afară de nepoții săi, decât Unirea.

„Pe mine să nu mă considerați un om care a abandonat politica. Viața mea, atât cât va mai fi, va fi dedicată acestui obiectiv. Poate reușim să o facem până în 2018, la 100 de ani, dar dacă nu se va întâmpla, în afară de nepoți nu am nimic mai scump decât Unirea”, a conchis Traian Băsescu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares