Mai 18, 2021, 09:47

Bashar al Assad supune un oraș cu rebeli la foamete. Locuitorii au ajuns să mănânce iarbă și frunze

Foto: Vice.com

40.000 de oameni mor de foame în Madaya, un oraș sirian, situat la granița cu Libanul. Cea mai mare parte a locuitori sunt civili necombatanți, avertizează specialiștii, care amintesc că printre ei sunt și refugiați din bastionul rebel Zabadani, aflat în continuă luptă cu forțele pro-guvernamentale.

O situație calificată astăzi de Franța ca „inacceptabilă și nesustenabilă”. Parisul a cerut regimului din Damasc să oprească blocada și izolarea orașului.

„Franța cere accesul imediat al ajutoarelor umanitare în Madaya și al tuturor zonelor aflate sub asediu în Siria, potriivit rezoluțiilor 2254 și 2258 al Consiliului de Securitate al ONU”, se arată într-un comunicat.

În luna septembrie a fost semnat un acord pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare și pentru evacuarea civililor răniți, dar în Madaya a ajuns numai un transport de ajutoare în ultimele 3 luni. O situație catastrofală pentru locuitorii care spun că au ajuns să mănânce iarbă și frunze.

„Se rugau de noi pentru a avea lapte pentru bebeluși atunci când a ajuns convoiul. Spuneau că mamele nu au suficient lapte. Nu ai cum să hranesti nou-născuții și bebelușii”, spune un reprezentant al Crucii Roșii.

10 oameni au murit numai în ultimele zile din cauza lipsei de medicamente și hrană. Alții au fost uciși de exploziile minelor amplasate de fortețe regimului sau de lunetiști în timp ce încercau să părăsească orașul, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

„Numeroși locuitori se hrănesc cu iarbă pentru a supraviețui sau trebuie să plătească sume importante la punctele guvernamentale de control pentru a obține mâncare. Un locuitor și-a vândut mașina pentru a cumpăra 10 kilograme de orez. Nu a putut să o vândă, iar un membru al familiei a murit de foame”, spune directorul Observatorului, care dezvăluie că un kilogram de orez a ajuns la 150 de dolari.

1.200 de locuitori suferă de boli cronice și peste 300 de copii de malnutriție sau alte probleme de sănătate.

0 Comentarii

Shares